Гідрометцентр показав масштаби посухи в Україні

27 Серпня, 2020
27 Серпня, 2020 admin

Гідрометцентр показав масштаби посухи в Україні

У деяких районах дощів не було з весни. У центральних і південних областях ґрунт повністю засох на метр у глибину.

Велика частина України страждає від недостатнього водопостачання ґрунту через посуху, повідомляє Укргідрометцентр.з
Так, протягом серпня через дефіцит або повну відсутність опадів, а також високу температуру орний шар ґрунту під сільськогосподарськими культурами був майже сухий або сухий зовсім. У центральних і південних областях відзначено повне висихання метрового шару ґрунту.
“Майже на всій території (крім західних областей) складаються критичні умови для своєчасної сівби озимого ріпаку, не відбувається накопичення вологи в ґрунті під урожай озимих зернових культур 2021”, – йдеться в повідомленні.
При цьому в деяких областях посуха триває ще з кінця травня, сумарна кількість опадів за червень – серпень не перевищила 30-50% норми у багатьох районах Київської, Черкаської, Вінницької, Кіровоградської, Чернігівської, Харківської, Дніпропетровської, Донецької, Одеської, Миколаївської та прилеглих до них районів інших областей.
Також зазначається, що посуха значно погіршила умови для формування повноцінного врожаю пізніх культур, призвела до уповільнення зростання соняшнику і кукурудзи.
У травні повідомлялося, що Україна втратила 230 тисяч га посівів через посуху. При цьому найбільше постраждала Одеська область, де втраченими визнали майже 150 тисяч га посівів.
Також в РНБО заявили, що в Україні зберігається небезпека посухи і погіршення ситуації з водними ресурсами, незважаючи на дощі.