Мідь, хром, цинк: чим забруднені води Дніпра в Києві

14 Серпня, 2020
14 Серпня, 2020 admin

Мідь, хром, цинк: чим забруднені води Дніпра в Києві

У порівнянні з липнем минулого року у воді Дніпра в районі Києва збільшився вміст сполук міді та хрому шестивалентного.

У липні цього року було відібрано 18 проб води річки Дніпро в Києві, в яких визначалось до 40 хімічних речовин. Про це повідомляє Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського ДСНС України, пише Главком.

За даними спостережень кисневий режим річки був задовільний.

Води Дніпра були забруднені:

• сполуками азоту нітритного на рівні 1-3 гранично-допустимих концентрацій,
• сполуками цинку – 1-4 ГДК,
• мангану – 1-6 ГДК,
• міді – 2-6 ГДК,
• хрому шестивалентного – 3-20 ГДК.
Повідомляється, що вміст фенолів був на рівні ГДК.

Також концентрації азоту амонійного, заліза загального, нафтопродуктів, синтетичних поверхнево-активних речовин (СПАР) не перевищували відповідні нормативи.

«У порівнянні з липнем 2019 р. у воді р. Дніпро в районі Києва збільшився вміст сполук міді та хрому шестивалентного; концентрації азоту амонійного, азоту нітритного та фенолів зменшились», – додали в обсерваторії.

Як повідомлялося, екологи б’ють на сполох. Обміління, хімічне забруднення води, збіднення біологічного різноманіття, скиди промислових підприємств та неконтрольований видобуток піску – все це щороку наближає річку Дніпро до екологічного лиха.  Як розповів голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований, минулого року у Дніпро лише в межах Києва скинули 723,2 млн куб. м стічних вод. Більше половини – це скиди промислових підприємств. З усіх стічних вод до 40% були забрудненими і саме вони нанесли найбільшу шкоду екології річки.