У чому небезпека пожеж у “радіоактивних” лісах і чи врятує мокра марля на вікні

8 Квітня, 2020
8 Квітня, 2020 admin

У чому небезпека пожеж у “радіоактивних” лісах і чи врятує мокра марля на вікні

Якщо такі пожежі стануть безконтрольними, загроза зросте, каже Олександр Соколенко

Небезпека лісових пожеж у Чорнобильській зоні полягає у тому, що радіоактивні елементи, які містяться у лісовій підстилці, підіймаються в атмосферу, і далі розносяться, куди завгодно.

Про це в ефірі інформаційно-аналітичного проєкту “Чудова четвірка” на телеканалі ZIKпід час включення заявив еколог Олександр Соколенко.

Еколог зауважив, що пожежа у Чорнобильській зоні відчуження була низовою та не такою небезпечною, як могла би бути. Проте пожежі у таких зонах є значно небезпечнішими, застеріг він.

“Радіоактивні елементи, які містяться у лісовій підстилці, зокрема. Вони потрапляють в атмосферу, і все це розноситься, куди завгодно. У нашому випадку це все пішло на Київ, бо вітер був північно-західний. Відповідно, ця повітряна маса з димом переміщувалася у напрямку до столиці. Небезпека радіаційного забруднення. Інша справа, що ті рівні радіації, які були зафіксовані під час пожежі, не є значними, тобто це не той рівень, який може загрожувати здоров’ю людей, зокрема киян. Інша справа, якщо такі пожежі стануть безконтрольними, якщо вони стануть верховими, якщо пошкоджуватиметься дуже велика ділянка, відповідно, це нестиме для нас набагато більшу загрозу”, – заявив Олександр Соколенко.

Еколог також дав поради, як себе уберегти у такій ситуації. Він наголосив, що потрібно бути пильним і повідомляти про паліїв чи підпали правоохоронцям та рятувальникам. З його слів, мокра марля на вікні може затримати лише великі частки пилу. А ось пити багато води завжди корисно, особливо, коли йдеться про погіршення екологічної ситуації, наголосив Олександр Соколенко.

Нагадаємо, пожежі у Чорнобильській зоні відчуження виникли у суботу 6 квітня, тоді вогонь охопив 20 га лісу.

Співробітники Національної поліції розпочали кримінальне провадження за фактом виникнення пожежі у Чорнобильській зоні відчуження.

,