Постійний комітет Бернської конвенції вніс долину річки Шопурка на Закарпатті до Смарагдової мережі

10 Березня, 2020
Posted in Новини
10 Березня, 2020 admin

Постійний комітет Бернської конвенції вніс долину річки Шопурка на Закарпатті до Смарагдової мережі

Наприкінці  2019 року в Страсбурзі Постійний комітет Бернської конвенції, розглянувши заявку науковців Інститута екології Карпат, прийняв рішення внести до Смарагдової мережі України долину річки Шопурка (eng: Shopurka river valley) площею 322 526 га на довжині 27,26 км, під реєстровим номером UA0000374, інформує Закарпаття онлайн.

Тож разом із такими закарпатськими річками, як Ріка, Тересва, Чорна та Білі Тиси, Шопурка війшла до мережі територій особливого природоохоронного значення, важливих для збереження біорізноманіття України та Європи.

Як зазначено в реєстраційній картці на території цього об’єкта Смарагдової мережі присутні види та оселища з Резолюцій Бернської конвенції, зокрема безліч видів з Червоної книги України.

Так долина цієї гірської притоки Тиси важлива для:

– збереження нерестовищ лосося дунайського Hucho hucho, міноги карпатської Eudon- tomyzon donfordi, місць існування й розмноження інших рідкісних риб і круглоротих;

– збереження популяцій рідкісних видів земноводних, рептилій, птахів і ссавців, при¬родних угруповань річкової біоти безхребетних;

– збереження пралісів і старовікових масивів дуба скельного й звичайного;

– збереження єдиного локалітету в Україні молодила мармурового та інших червонокнижних і рідкісних видів рослин;

– збереження рідкісних типів оселищ.

Як відомо, Смарагдова мережа (Емеральд, Emerald Network) – це мережа, що включає Території Особливого Природоохоронного Інтересу, що проектується в державах, які є сторонами Бернської конвенції (всього 26 держав). Створення Смарагдової мережі, як частини всеєвропейської екологічної мережі, впроваджується в рамках виконання положень ратифікованої Україною Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі (Бернська конвенція). Створення цієї мережі важливе також в контексті євроінтеграції і є фактично підготовкою України до переходу на європейське екологічне законодавство. Зокрема, згідно із Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, до 1 вересня 2021 року має бути завершена робота по створенню мережі Емеральд і впроваджені заходи щодо захисту та управління її територіями.