Держлісагентство: Штраф за порушення пожежної безпеки у лісі – до 8500 гривень

5 Березня, 2020
5 Березня, 2020 admin

Держлісагентство: Штраф за порушення пожежної безпеки у лісі – до 8500 гривень

Державне агентство лісових ресурсів України нагадує, що недотримання правил пожежної безпеки у лісі може призвести до трагічних наслідків і карається штрафом до 8 500 грн, а в особливих випадках – обмеженням волі на термін до 10 років.

Про це повідомляє прес-служба Держлісагентства.

“Порушення правил пожежної безпеки несе загрозу навколишньому середовищу і становить небезпеку для життя людей і тварин. Статтею 245 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків вогнем чи іншим загально-небезпечним способом. Винні особи караються штрафом від 5 100 грн до 8 500 грн або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк. Такі ж дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що порушення правил пожежної безпеки несе за собою також адміністративну відповідальність. Так, за порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачено накладання штрафу на громадян від 85 грн до 255 грн і на посадових осіб – від 255 грн до 850 грн. Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, карається накладенням штрафу на громадян у розмірі від 255 грн до 850 грн і на посадових осіб – від 595 грн до 1 020 грн.

Самовільне спалювання рослинності або її залишків передбачає адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян у розмірі від 170 грн до 340 грн, на посадових осіб – від 850 грн до 1 190 грн. Такі самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 340 грн до 680 грн, на посадових осіб – від 1 190 грн до 1 700 грн.

Наголошується, що пожежонебезпечний період розпочинається із сезонним потеплінням. Уже з березня після сходу снігового покриву в лісах України наступає період, коли різко зростає небезпека виникнення лісових пожеж. Особливо вразливі до виникнення пожеж ліси Півдня та Сходу країни. Основною причиною виникнення лісових пожеж є порушення громадянами вимог Правил пожежної безпеки в лісах, а також випалювання сухої трав’яної рослинності на сільгоспугіддях, пустищах, уздовж доріг, що межують з лісовими масивами. Сильні весняні вітри сприяють розповсюдженню вогню у прилеглі лісові насадження, чим створюють реальну загрозу їх знищення. Зростання відвідування лісових насаджень населенням, особливо у вихідні та святкові дні, також зумовлює значне збільшення кількості пожеж.

Держлісагентство нагадує, що протягом пожежонебезпечного періоду забороняється розводити багаття у лісі та лісопосадках, крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях; заїжджати на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортним засобам та іншим механізмам, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети; палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники, недопалки; залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я; заправляти у лісі, лісопосадках паливні баки під час роботи двигуна; випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, сільськогосподарських угіддях, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу.

Підкреслюється, що потрібно виконувати правила пожежної безпеки в лісі, виховувати у дітей обережність у поводженні з вогнем та терміново повідомляти про пожежу у разі виникнення вогню в лісі за номером 101, або на черговий номер Держлісагентства — 0-800-604-473. Також гарячі лінії працюють в обласних управліннях лісомисливського господарства.