В Україні хочуть запровадити європейське регулювання роботи норкових ферм

13 Лютого, 2020
13 Лютого, 2020 admin

В Україні хочуть запровадити європейське регулювання роботи норкових ферм

В Україні хочуть вдосконалити правове регулювання хутрового виробництва в Україні. Планують сформувати правову базу для створення однакових умов і норм, обов’язкових до застосування для функціонування всіх ниркових ферм. А також зберегти і розвинути хутряну галузь, пише 12 канал.

Про це йшлося під час круглого столу Комітету з питань екологічної політики та природокористування, який провели 12 лютого, – повідомляє пресслужба Комітету з питань екологічної політики та природокористування .

Головував на Круглому столі народний депутат України, Голова Комітету Олег Бондаренко. У своєму виступі він зазначив, що основним напрямом виробництва хутра в Україні, як і загалом у світі, є норка, яка у галузі хутрового звірівництва України займає найбільший обсяг – 97 %; решта – 3 % це лисиця, песець і нутрія. На сьогодні навколо галузі виробництва хутра склалася складна ситуація. Складність ситуації полягає у тому, що тут сплелися екологічні та соціально-економічні проблеми.

До слова, на засіданні був присутній і перший заступник голови Комітету, народний депутат України Степан Івахів(член депутатської групи “За майбутнє”), а також його колега Ірина Констанкевич (членкиня депутатської групи “За майбутнє”), які представляютьу Раді інтереси Волині.

Аналіз фактичної ситуації свідчить, що наразі в суспільстві не існує однозначного бачення щодо шляхів вирішення порушеного питання.

За інформацією Уніан, ініціював законопроект щодо врегулювання роботи хутряних ферм нардеп Сергій Литвиненко. Він зазначив, що галузь здатна створити ще більше робочих місць у сільській місцевості.

«Хіба ми хочемо знищити галузь, яка вже створила 1500 робочих місць? Думаю, це невигідно і безглуздо. Її необхідно врегулювати, ввести єдині європейські стандарти. І якщо будуть відкриватися в Україні нові ферми з розведення норок, то тільки високотехнологічні і сучасні, які будуть платити великі податки і створювати нові робочі місця. Причому, ці робочі місця – в сільській місцевості», – підкреслив Литвиненко.

За його словами, він відвідав одну з таких ферм у Київській області і не побачив якихось «жахів» або жорстокого поводження з тваринами. Тим не менш, депутат пропонує провести інспекцію всіх наявних в Україні норкових ферм.

Уповноважений президента України з аграрних питань Роман Лещенко вважає, що Україні не варто відмовлятися від інвестицій і віддавати конкурентну перевагу в хутряній галузі сусіднім країнам. Зараз на країну припадає тільки 1% у світовому виробництві хутра.

«Від Офісу президента хочу зазначити, що ми підтримуємо концепцію створення нових робочих місць та залучення інвестицій. Тільки Україна поки що відштовхує цей потенціал, а Польща бере. Хутрова галузь у нашій країні має дуже великий потенціал, ми можемо збільшити свою частку на світовому ринку до 10% і стати лідером», – сказав Лещенко.

Також запропонував створити робочу групу, куди увійдуть екологи та активісти, щоб мінімізувати спекуляції на тему екологічності норкових ферм, і зазначив, що законопроект щодо вдосконалення регулювання хутрової галузі заслуговує уваги.