Нова доповідь ООН: попри попередження кліматологів, світ неухильно рухається до катастрофи

28 Листопада, 2019
28 Листопада, 2019 admin

Нова доповідь ООН: попри попередження кліматологів, світ неухильно рухається до катастрофи

Автори нової доповіді Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP), опублікованої 26 листопада, констатують, що за нинішнього стану справ, ми не тільки не виконаємо завдання Паризької кліматичної угоди, але неухильно будемо рухатися до катастрофи, інформує Eco Technology.

Експерти UNEP впевнені, що навіть якщо країни виконають свої обіцянки в області клімату, до кінця століття нас чекає підвищення температури на 3,2°C. Хоч в Паризькій угоді поставлена чітка мета — утримати зростання температури в межах 1,5°C, але вона стає все більш недосяжною.

За даними вчених, для того щоб все-таки спробувати виконати поставлене завдання, потрібно щорічно скорочувати викиди на 7,8%, а для цього потрібно вжити кардинальних заходів. Інакше, кажуть в UNEP, при підвищенні температури до кінця століття на 3,2°C, відбудеться масове вимирання тварин та рослин, а багато частин планети стануть безлюдними.

«Протягом останніх 10 років, кожна нова щорічна доповідь про емісію парникових газів була сигналом тривоги — і всі ці 10 років світ тільки збільшував викиди, — заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. – Зараз як ніколи потрібно прислухатися до вчених. Якщо ми проіґноруймо їх застереження, нас чекають нові катастрофічні шторми, екстремальна спека та забруднення, що загрожують нашому життю».

Нагадаємо, що у 2016 році, в Парижі, держави домовилися не допустити підвищення середньої глобальної температури вище, ніж на 2°C, а ще краще, утримати її в межах 1,5°C. Правда, обіцянки вжити відповідних заходів — в першу чергу, скоротити емісію CO2 – носять виключно добровільний характер.

Наприклад, серед держав «великої двадцятки», на які припадає 78% викидів парникових газів, 15 не надали ніякого плану зведення емісії до нуля. Більш того, замість того, щоб скорочуватися, за останнє десятиліття обсяги викидів зросли на 1,5%. А США, одна з найбільших країн-забруднювачів, взагалі почали процес виходу з Паризької кліматичної угоди.

«Країни просто не можуть дозволити собі чекати кінця 2020 року, коли [на конференції в Глазго] вони повинні прийняти нові зобов’язання в області клімату, — попереджає Інгер Андерсен, Виконавчий директор UNEP. – Кожне місто, кожен регіон, кожна компанія, кожна людина повинні діяти прямо зараз, і діяти активно».

Автори доповіді вважають, що підвищення температури ще можна утримати в межах 1.5°C. За їх словами, в суспільстві зростає розуміння того, що заходи зі стримування зміни клімату мають безліч переваг. У деяких країнах поновлювані джерела енергії вже дешевше інших. Вже застосовуються технології, що дозволяють перейти на «зелену економіку».

У доповіді UNEP також містяться конкретні рекомендації в галузі енергетики та екологічного використання різних матеріалів.

За матеріалами: UN News

 

,