У ДЕВ’ЯТИ КРАЇНАХ ЄС ПЛАНУЮТЬ ВВЕСТИ ЗАГАЛЬНИЙ ПОДАТОК НА АВІАЦІЮ

14 Листопада, 2019
14 Листопада, 2019 admin

У ДЕВ’ЯТИ КРАЇНАХ ЄС ПЛАНУЮТЬ ВВЕСТИ ЗАГАЛЬНИЙ ПОДАТОК НА АВІАЦІЮ

Дев’ять країн ЄС закликали ввести загальний податок на авіаквитки через забруднення довкілля, повідомляє ТСН з посиланням на Аvianews.

У листі, який надіслали заступнику голови Єврокомісії, відповідальному за питання екології, Франсу Тіммермансу, запропонували ввести загальний податок на авіацію.

За задумом ініціаторів, цей податок мають платити всі країни ЄС, тож це створить однакові умови для всіх.

Крім того, зазначається, що авіація не обтяжена податками порівняно з іншими видами транспорту. Галузь звільнена від деяких акцизів, а з міжнародних авіарейсів не стягується ПДВ.

Німеччина ввела такий податок на авіаквитки 2011 року, і тепер німецька сторона пропонує, за їхнім прикладом, поширити таку ініціативу на всі країни ЄС.

Наразі у Німеччині пасажири платять збір у розмірі від 7,38 євро до 41,49 євро залежно від того, наскільки далеким є рейс. Уряд країни запропонував збільшити його від 1 квітня 2020 року до 13,03-59,43 євро з одночасним зниженням ПДВ на квитки на поїзди далекого прямування від 19% до 7%.

Також від 1 квітня 2018 року Швеція ввела податок на авіаквитки, який становить 60-400 крон (5,6-37,3 євро) в залежності від дальності перельоту.

Франція планує ввести податок на авіацію 2020 року. Передбачається, що з пасажирів економ-класу буде стягуватися збір 1,5 євро при вильоті в країни ЄС і 3 євро при вильоті за межі ЄС. Для пасажирів бізнес-класу цей збір становитиме 9 євро та 18 євро відповідно.

Найбільша авіакомпанія Франції Air France повідомила про те, що новий податок коштуватиме їй більш ніж 60 млн євро в рік, знизить її можливості для інвестицій у більш сучасні літаки, що менше забруднюють навколишнє середовище, і значно зменшить конкурентоспроможність.

У Нідерландах новий податок на авіацію планують запустити 2021 року. Планується, що збір з кожного пасажира, який вілітає, складе 7 євро. Крім того, країна хоче ввести податок на вантажні авіаперевезення у розмірі 3,85 євро з кожної тонни вантажу.