У Полтаві встановили датчики забруднення повітря з онлайн-доступом: що вони показують?

21 Жовтня, 2019
21 Жовтня, 2019 admin

У Полтаві встановили датчики забруднення повітря з онлайн-доступом: що вони показують?

Місяць у Полтаві вимірюють рівень забруднення пилом та газом за допомогою спеціальних датчиків: що показують пиломіри та наскільки забруднене місто

Наприкінці вересня у Полтаві встановили перші датчики для вимірювання забрудненості повітря з онлайн-доступом. Апарати аналізують рівень пилу в атмосфері міста, аби фахівці могли проводити моніторинг та надавати рекомендації щодо покращення екологічного стану міста.

За інформацією «UA: Полтава», таких датчиків планували встановити вісім. Придбали їх коштом німецького «Фонду Фрідріха Науманна», в рамках концепції інтегрованого розвитку міста «Полтава 2030» — за 16 тисяч гривень. Це, безпосередньо, вартість датчиків. Подальша дія програми та розширення ляже на плечі Полтавської міськради.

Станом на сьогодні, встановлено п’ять пиломірів: на будівлях КО «Інститут розвитку міста» (вул. Небесної Сотні, 1/23), Київської райради (вул. Маршала Бірюзова, 1/2), Подільської райради (вул. Анатолія Кукоби, 39) та Шевченківської райради (вул. Івана Мазепи, 30), а також один тестовий — у центрі. Решта поки не працює.

Принцип роботи пиломірів

Як розповідав «UA: Полтава» розробник апарата Олександр Кузьмюк, пиломір — це оптичний датчик. Він аналізує рівень прохідності повітря крізь промінь світла. За ступенем згасання сигналу датчик визначає концентрацію пилу в атмосфері. Модель фіксує зміну концентрації газу CO та NO₂, які виділяються при горінні палива.

Ці дані збирають та обробляють в «Інституті розвитку міста». Їх завантажують на сайти air-pollution.ml та air.pl.ua (інформація лише по Полтаві). На порталах можна побачити показники концентрації твердих часток у повітрі та шкідливих газів, а також зміну їх у часі: залежність показників від часу доби та дня тижня, накопичення за конкретний період тощо.

Сайт air.pl.ua

За німецькі кошти Полтава придбала 8 датчиків «7bit Pollution Monitor» марки «Air Pollution». За інформацією з сайту розробника, один такий зараз, за акційною ціною, коштує 2395 грн. На своїй сторінці у Facebook фірма зазначає, що разом з КО «ІРМ» вона вже розробила мобільний додаток для відстеження стану якості повітря. Невдовзі його обіцяють завантажити на Google Play.

Які забруднення фіксують пиломіри і чим вони небезпечні

Сайт «Air Poltava» відбиває показники за п’ятьма видами зважених у повітрі забруднювачів:

  • дисперсного пилу трьох фракцій:
    • найбільш дрібних твердих часток PM1.0, близьких за розмірами до молекул газів;
    • дрібних твердих часток PM2.5;
    • твердих часток PM10;
  • продуктів горіння:
    • оксиду вуглецю CO;
    • діоксиду азоту NO₂.

Такими забруднювачами можуть бути найдрібніші шматки сажі, асфальту й автомобільних шин, частинки мінеральних солей, сполуки важких металів, деякі алергени та мікроорганізми тощо.

Головне джерело цих шкідливих речовин — транспорт. Це двигуни внутрішнього згоряння і промислові процеси зі спалюванням твердих видів палива, будівництво, видобуток корисних копалин, виробництво цементу, кераміки, цегли, плавильне виробництво, ерозія дорожнього покриття і стирання гальмівних колодок і шин, сільське господарство, а також ерозія ґрунту й органічні випаровування.

Оскільки такі частинки дуже малі, вони довго залишаються у повітрі та легко проходять крізь біологічні бар’єри нашого організму. Саме тому вони становлять для нас найбільшу загрозу.

Порівняння розміру дисперсного пилу PM2,5 та PM10 з волосом і піщинкою

Як пояснив головний спеціаліст «Інституту розвитку міста» Ілля Яровий, пил PM2.5 потрапляє в легені, а звідти — через пори — до крові. З нею вже далі циркулює по організму. Пил PM10 осідає у нижніх частинах легенів і завдає постійної шкоди, яка призводить до хвороб.

Показники PM1.0, PM2.5 та PM10 відображають, скільки мікрограмів пилу, діаметру менше 1 мікрону, 2,5 мікрон та 10 мікронів відповідно, в 1 кубічному метрі атмосфери. В усьому світі якість повітря визначається за наступними рівнями зваженості цих часток у повітрі:

Категорія PM2.5 (за 24 години) PM10 (за 24 години) CO (за 8 годин) NO₂ (за 1 годину)
Добре 0.0-12.0 0-54 0.0-4.4 0-53
Задовільно 12.1-35.4 55-154 4.5-9.4 54-100
Шкідливо для групи ризику 35.5-55.4 155-254 9.5-12.4 101-360
Шкідливо для групи ризику 55.5-150.4 255-354 12.5-15.4 361-649
Дуже шкідливо 150.5-250.4 355-424 15.5-30.4 650-1249
Небезпечно 250.5-350.4 425-504 30.5-40.4 1250-1649

Розробники датчиків 7bit Pollution Monitor самі користуються класифікацією Європейського агентства з охорони навколишнього середовища (EEA):

Таким чином, на сьогодні у центрі, на Алмазному та на площі Зигіна був сильно перевищений вміст дрібного пилу і трохи — твердих часток.

Навіщо у Полтаві вимірювати рівень пилу і що робитимуть з даними

До встановлення датчиків пилу аналіз забрудненості у Полтаві вів лише Полтавський обласний центр з гідрометеорології Українського гідрометцентру ДСНС. За словами Іллі Ярового, ці дані не доступні широкому загалу і вимірювання не проводяться постійно. Тому важко вловити динаміку і тенденцію зміни екологічної ситуації.

Показники якості повітря у центрі Полтави з 25 вересня по 20 жовтня

Показники якості повітря на площі Зигіна з 25 вересня по 20 жовтня

Показники якості повітря на Подолі з 25 вересня по 20 жовтня

Показники якості повітря на Алмазному з 25 вересня по 20 жовтня

Оскільки одним із проектів концепції «Полтава 2030» є створення системи постійного екологічного моніторингу, вирішили за грантові кошти придбати датчики з онлайн-доступом.

Приблизно до кінця жовтня «ІРМ» продовжить у тестовому режимі збирати дані з пристроїв, а потім їх передадуть їх фахівцям.

— Ми поки не можемо давати якісь висновки, бо є просто реалізаторами ідеї. Попередньо ми спілкувалися щодо співпраці з експертами кафедр екології полтавських університетів: ПолтНТУ та ПДАА. Місячні показники передадуть цим фахівцям і вони вже проаналізують або допоможуть знайти більш фахових знавців. Тоді можна буде говорити і про причини конкретних забруднень. У подальших планах не тільки аналіз наявного забруднення, а й прогнозування майбутнього та попередження містян про небезпеку, — розповів в ефірі «UA: Полтава» спеціаліст КО «ІРМ», депутат міськради Олександр Глазов.

Пиломір 7bit Pollution MonitorПиломір 7bit Pollution Monitor

Ілля Яровий додав, що після аналізу фахівці комунальної організації розроблять рекомендації щодо покращення екологічної ситуації у Полтаві:

— Якщо ми виявимо, що є проблема і на якихось ділянках збільшена концентрація пилу, ці дані передадуть у відповідні органи та нададуть рекомендації до поліпшення ситуації. Мешканців інформуватимуть про такі місця, аби вони могли убезпечити себе від негативного впливу.

За словами Олександра Глазова, місто також запрошує містян долучитися до профільної програми та покрити датчиками більшу частину міста. Це можуть бути соціально відповідальні підприємці та будь-які зацікавлені мешканці. Вони можуть прийти до КО «ІРМ» на вул. Небесної Сотні, 1/23 (2-й поверх), де охочим розкажуть про вартість пиломірів, умови підключення тощо. Організація працює по буднях з 8:00 до 17:00.

Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»