Учені виявили щонайменше 450 сміттєвих островів у Чорному морі

2 Жовтня, 2019
2 Жовтня, 2019 admin

Учені виявили щонайменше 450 сміттєвих островів у Чорному морі

Вчені завершили реалізацію першого етапу науково-дослідного проекту з моніторингу ссавців Чорного моря. При цьому учасники проекту наголошують, що найнеприємніше враження в них залишилося від зустрічей з великою кількістю сміття, пише Інтерфакс.

«450 разів вченим траплялися на очі сміттєві острови – великі й малі. Плавали як просто пакети, так і окремі пластикові конструкції, обривки сіток і буї. Часто дрібне сміття концентрувалося в величезних плямах, над якими літак летів протягом кількох хвилин», – розповів керівник наукової групи проекту «Польоти з дельфінами», провідний інженер Інституту проблем екології та еволюції імені Сєвєрцова РАН Дмитро Глазов.

За чотири дні польотів екіпаж літака-амфібії Ла-8 зустрів всі три види дельфінів, що мешкають в Чорному морі. Найчастіше – афалін: за 120 зустрічей понад 400 особин. На другому місці – білобочки: за 90 зустрічей – близько 420 особин. Вдалося зустріти всього 15 азовок, повідомили в прес-службі міжнародного екологічного Фонду «Чисті моря» в п’ятницю.

«Абсолютно точно можна говорити про те, що те, що ми побачили в Чорному морі зараз, сильно відрізняється від даних, які ми отримали під час останніх проведених нами авіамоніторингів на початку 2000-х. Ми зафіксували інший розподіл груп ссавців у акваторії Чорного моря», – зазначає Глазов.

Вчені ще будуть визначати, з чим це пов’язано – з іншим сезоном, зі зміною екологічної обстановкою в морі та ін.

За його словами, поки що робити висновки передчасно, оскільки Чорне море і його мешканці на сьогодні вимагають більш ретельного вивчення.

Нагадаємо, раніше ООН представила результати досліджень, згідно з якими Чорне море в два рази брудніше за Середземне.