Науковці розробляють пестициди на основі природних сполук

12 Червня, 2019
12 Червня, 2019 admin

Науковці розробляють пестициди на основі природних сполук

Найближчим часом практика застосування хімічних речовин у захисті рослин може буде переглянута, припускають вчені. На заміну сполук, що вже не відповідають новим реєстраційним вимогам, розробляються та запроваджуються у практику нові пестициди, зокрема й на основі натуральних сполук.

Продуктивність численних плодових культур зросла саме завдяки пестицидам. Утім, чимало захисних хімічних препаратів викликають занепокоєння екологів, особливо у розвинених країнах, пише agrotimes.net.

Аграрна галузь потребує і засобів для боротьби зі шкідливими організмами, які набули стійкості — резистентності до поширених пестицидних сполук. Наразі чимало природних сполук уже запатентовано і запропоновано для використання у рослинництві, але вони ще не є комерційно доступними.

Зокрема, до перспективних фунгіцидних речовин відносять натуральні похідні стробілуринів. Ці сполуки синтезуються базидіальними грибами-колонізаторами мертвої деревини. Їхня дія полягає у гальмуванні транспорту електронів під час мітохондріального дихання грибів-фітопатогенів.

Досить ефективними вважаються й нові похідні стробілуринів, зареєстровані у 1997-2010 роках. Серед них — крезоксим-метил, трифлоксистробін, азоксистробін, фамоксадон і флуоксастробін. Ці активні інгредієнти входять до складу значної кількості комерційних рецептур, що застосовуються для захисту сільгоспкультур від грибних патогенів.

З продуктів ферментації ґрунтового актиноміцету Streptomyces kasugaensis японські науковці виділили сполуку касугаміцин, яка активно інгібує синтез білка. Нині ця діюча речовина з’явилася на ринках Японії і США у гідрохлоридній сольовій формі.

У переліку ефективних фунгіцидів рослинного походження нині — й виділені з екстракту листя рожевого маку алкалоїдні сполуки хелеритрин, протопін і алокриптопін. Перші дві мають також потужну бактерицидну дію.

,