Просто так не зрубаєш. Як в Європі закон захищає дерева

11 Червня, 2019
Posted in Новини
11 Червня, 2019 admin

Просто так не зрубаєш. Як в Європі закон захищає дерева

Чисельні дослідження екологів показали, що збільшення кількості дерев може врятувати планету від глобального потепління, зупинивши накопичення в повітрі вуглекислого газу.

Висновок простий: льодовиків меншає – дерев має більшати. Великі міста у всьому світі все частіше звертаються до дерев, щоб захиститись від хвиль спеки і повеней, а також поліпшити фізичне і психічне здоров’я людей.

«Рубрика» вивчила політику захисту дерев і озеленення міст в європейських країнах.

Німеччина

Дерева користуються особливим захистом, який прописаний у багатьох законах та нормах. Зрубати дерево у Німеччині – це довгий бюрократичний процес, недотримання якого загрожує величезними штрафами – від 25 до 50 тисяч євро.

Законом захищенні передусім листяні та хвойні дерева. Місцева влада сама визначає, якого об’єму та висоти. Наприклад, у Берліні під захистом перебувають дерева, завтовшки від 80 см та заввишки від 1,3 метра.

З 1 березня до 30 вересня, зазвичай, заборонено рубати дерева. Таким чином закон захищає птахів, що в’ють гнізда.

Власники дерев – приватні особи або міська влада – мають дбати про свої дерева та регулярно здійснювати контроль.

Приміром, чи здорове дерево або чи не загрожує безпеці оточуючих. Влада винаймає спеціальних контролерів, які оцінюють стан кожного дерева та вносять дані у електронний кадастр. У ньому перелічені не лише усі дерева того чи іншого міста, їхній вік, форма крони, місце розташування, але й усі дії, які відбувалися з деревом – оцінка стану, обрізання гілок тощо.

Такий контроль спеціалістів та догляд за деревами недешевий. Утім, значно дорожче обійдеться відшкодовувати збитки, якщо дерево завдасть комусь шкоди.

 Дерева та будівництво

Ще на етапі видачі дозволу на будівництво відповідні органи повинні подбати про долю дерев довкола будмайданчика.

Якщо дерева все ж таки приносять в жертву будівельному об’єкту, то забудовник повинен відшкодувати збитки – висадити інше дерево певного виду та розміру або заплатити гроші. Сума відшкодування може коливатися до тисячі євро. Рішення ухвалює місцева влада.

Дерева, які вдається зберегти, підлягають особливому захисту під час будівництва. Наприклад, крону можуть обнести сіткою, щоб не пошкодити будівельним транспортом. Поблизу дерев не можна складати будматеріал ти шкідливі хімічні речовини. Особливо дбають про те, щоб не пошкодити коріння і не перекрити йому доступ до води.  Усі ці заходи заздалегідь прописані у дозволі на будівництво.

 Приватні дерева

Дерева на приватних дачах чи у садах не можна рубати без дозволу влади, якщо обсяг їхнього стовбура перевищує 30 см. Ця норма не стосується фруктових дерев.

Якщо дерево виросло на межі двох садів, то воно належить обом власникам, відповідно обоє повинні дати згоду на те, щоб його зрубати.

Щодо дерев поруч з багатоквартирними будинками – усе складніше. Навіть якщо сад належить одній квартирі, згоду на вирубку дерева мають дати більшість мешканців будинку.

Озеленення у містах

У Німеччині озеленення в тренді. Адже дерева забезпечують жителів переповнених міст не лише киснем та тінню, але й запобігають повеням, які дедалі частішають через глобальне потепління.

У Берліні каналізація опинилась на межі можливостей через обсяги дощової води. Тож влада розробила концепцію міста-губки, відповідно до якої саме дерева та газони, зокрема на дахах чи фасадах, мають вбирати дощову воду.

У Німеччині немислимо вирубати парк під забудову, як це часто відбувається в Україні. Навпаки, на вільних ділянках віддають перевагу створенню зеленого громадського простору.

Франція

У часи активного розвитку сільського господарства, а пізніше – індустріалізації, велика частина природних насаджень Франції була винищена. У XIX столітті уряд схаменувся і взяв курс на відновлення лісів. Як і в Німеччині, у Франції дерева захищені законом.

Згідно з кодексом міського планування, ліси, парки, ізольовані дерева та плантації класифікують як простори, які необхідно зберегти, захистити або створити.

Завдяки цьому лісовий простір може бути класифікований таким чином, щоб захистити його ще до того, як він буде розглянутий як територія для сільськогосподарських засаджень чи будівництва.

Така класифікація лісових територій забороняє зміни у землекористуванні або практиці землекористування, що може поставити під загрозу збереження, захист або створення лісорозведення.

Класифікація EBC призводить до автоматичного відхилення заявок на видачу дозволу на вирубку, передбачених Лісовим кодексом, і призводить до створення режиму адміністративної декларації до всіх можливостей вирубки дерев.

озеленення Франція школа

 Озеленення у містах

У великих французьких містах відсоток рослинності досить невеликий. Наприклад, у Парижі зелені зони – парки, сквери, сади – займають лише 9,5%. Це найнижчий показник серед європейських міст, пише The Guardian. Для розуміння: у Лондоні зелені зони становлять 33% міської площі міста, у Мадриді —  35%.

Відсутність дерев впливає і на температуру у містах. Спека досягає критичної позначки, від якої особливо страждають люди похилого віку та діти. У 2017 році літня температура на шкільних подвір’ях Парижа сягала 55°С (!). І лише за тиждень подібної спеки у Франції від теплового удару померло 580 людей.

Для того, щоб позбутися проблеми, влада розпочала реалізацію плану з «радикального охолодження» міста. Мета цього проекту — знизити температуру по всьому місту і облаштувати для парижан нові зелені зони, де вони могли б відпочити у спеку.

Одне із завдань охолодження Парижа – озеленення кожного шкільного двору. У шкільних подвір’ях облаштують «зелені стіни» та міські городи, висадять дерева, які створюватимуть затінок, і обладнають спеціальні дренажні системи, які поглинатимуть воду під час дощів.

Якщо все йтиме за планом, до 2040 року мають озеленити 800 паризьких шкіл

озеленення Франція школа

Крім того, за задумом міських чиновників, новооблаштовані зелені простори можуть відкрити для всіх містян. Хоча це рішення не буде прийняте без згоди батьків та вчителів.

За словами директора зі сталого розвитку Парижа Себастіана Майре, «без згоди батьків та вчителів шкільні зелені зони не відкриватимуть для всіх бажаючих».

Ще одна важлива частина плану – створенняIlots de Fraicheur або «островів прохолоди».

Це спеціальні громадські простори, де можна відпочити від літньої спеки міста. За планом, ці Ilots de Fraicheur об’єднаються у повноцінну міську мережу. Знайти ці прохолодні місця можна за допомогою спеціально розробленого мерією Парижа безкоштовним додатком EXTREMA Paris.

Ilots de Fraicheur

Італія

З 5 травня 2018 року в Італії набув чинностіновий закон про лісогосподарські та лісогосподарські мережі.

Італійська національна лісова спадщина становить 39% національної території, з якої 32,4% лісів під контролем держави, регіонів або муніципалітетів.

Новий закон перераховує принципи, які регулюють національну лісогосподарську спадщину, намагаючись захистити суспільні інтереси та гарантувати добробут нинішнього та майбутніх поколінь. Законодавство також спрямоване на захист екологічного різноманіття лісів, запобігання природним і техногенним ризикам, захист річок, забезпечення участі місцевих громад у розвитку лісового господарства, сприяння дослідженню лісового господарства та екологічній освіті.

Згідно новому закону, будь-яка ліквідація деревної рослинності або існуючих дерев для цілей, відмінних від ведення лісового господарства, розглядається як перетворення лісу, що спричиняє екологічний збиток, для якого необхідно сплатити компенсацію. Такі трансформаційні заходи включають поліпшення і відновлення лісів; лісовідновлення та створення нових лісів; впровадження інфраструктури лісового господарства, особливо гідравлічних систем; та програми запобігання лісовим пожежам.

Озеленення у містах

За останні 20 років Мілан зазнав підвищення температури на 2 градуси за Цельсієм та стикнувся зі збільшенням смертності, пов’язаної зі спекою.

Для того, щоб боротися з вбивчою літньою температурою,  Мілан планує посадити 3 мільйони дерев і розширити свої зелені насадження до 2030 року, сказав головний фахівець по стійкості міста П’єро Пеліццарі.

За його словами, збільшення кількості дерев у місті має «зменшити забруднення повітря, поліпшити якість міського простору… і зменшити вплив зміни клімату».

«Наразі немає ніякої різниці між енергоспоживанням міста взимку і влітку через зростаючий попиту на кондиціонери», – зазначив Пеліццарі.

Також в італійських містах активно займаються озелененням не лише муніципальна влада, але й місцеві жителі. Дахи та тераси комерційних будівель активно використовуються для створення зелених зон. На світлині нижче – організація лаконічного скверу на даху офісного будинку в Мілані.

рганізація лаконічного скверу на даху офісного будинку в Мілані.