В Україні з’явилася мапа для моніторингу стану води: де найбрудніші річки на Київщині?

27 Травня, 2019
27 Травня, 2019 admin

В Україні з’явилася мапа для моніторингу стану води: де найбрудніші річки на Київщині?

В Україні розпочав роботу ресурс Open Access, створений для моніторингу якості води. Наразі мапа знаходиться в процесі наповнення інформації, проте вже можна дізнатися чимало цікавої інформації, пише ІА ПОГЛЯД.

Судячи з мапи найбільш поганий стан якості води в Одеській, Дніпропетровській та Донецькій областях. Саме в цих регіонах чимало «червоних» крапочок на мапі.

У часовому періоді за рік, серед «лідерів» неякісної води на Київщині стали р. Кізка в с. Демидів (Вишгородський район), р. Дніпро, 855 км, Скидний канал Бортницької станції аерації та р. Дніпро, 855,5 км, водосховище, 500 м вище БСА. Спостерження проводилися наприкінці минулого року. Тут якість води характеризують як дуже погана. На річках у населених пунктах у Гостомелі, Білій Церкві – задовільа. Натомість у Вишгороді, Броварах, Обухові та Іванкові – допустима.

Варто зазначити, що за даними Центральної геофізичної обсерваторії ім. Б. Срезневського щодо стану забруднення води р. Дніпро (Канівське водосховище) в районі Києва кисневий режим річки був задовільний. Концентрації нафтопродуктів, синтетичних поверхнево-активних речовин не перевищували відповідні нормативи.

Крім того, у порівнянні з квітнем 2018 р. у воді р. Дніпро в районі Києва дещо збільшився вміст сполук азоту  нітритного та хрому шестивалентного; концентрації азоту амонійного, фенолів, сполук заліза загального, міді, цинку, мангану зменшились.