Україна підписала контракт з ліквідації ядерного могильника

21 Травня, 2019 admin

Україна підписала контракт з ліквідації ядерного могильника

Реалізація проекту проходитиме в кілька етапів, перший – радіаційне дослідження об’єкта.

Україна підписала контракти в рамках проекту НАТО з поховання радіоактивних відходів, які зберігаються в могильнику в Кіровоградській області на об’єкті “Цибулеве” Міністерства оборони України. Документ був підписаний в Києві у вівторок.

Відзначається, що провідна країна в даному проекті – Німеччина, ще один з донорів – Норвегія. Агентство НАТО з підтримки і постачання є виконавчим агентством і відповідає за всі аспекти управління проектом до його завершення, а координатор і бенефіціар з боку України в частині супроводу робіт щодо поводження з радіоактивними відходами – Державне агентство України з управління зоною відчуження.

Проект реалізовуватиметься 18 місяців, а його сумарна вартість становить 1,5 млн євро.

Реалізація проекту проходитиме в кілька етапів. Перший – радіаційне дослідження об’єкта, вивчення історичної інформації майданчика з проведенням радіологічних і екологічних досліджень. Другий – підготовка технічного рішення, попередня обробка радіоактивних відходів, їх вилучення, кондиціювання, упаковка в контейнери і транспортування до місць поховання. Третій – рекультивація територій об’єкта, відновлення територій до свого первинного стану.

Очікується, що результатом проекту стане реабілітація території, на якій зараз зберігаються радіоактивні відходи, а також усунення загрози незаконного розповсюдження радіоактивних матеріалів за межі об’єкта і зменшення негативного впливу на навколишнє середовище та населення регіону.

Як повідомлялося, в рамках Імплементаційної угоди НАТО разом з Україною в 2016 році був заснований перший пілотний проект із захоронення радіоактивних відходів. Першим могильником радіоактивних відходів за ступенем небезпеки було визначено об’єкт “Вакуленчук” Державної прикордонної служби України (смт Вакуленчук Житомирської обл.). Проект щодо його ліквідації був успішно виконаний за допомогою НАТО протягом 2016-2017 років.

На запит України в серпні 2018 року Альянс в рамках надання допомоги Україні в реалізації заходів щодо ліквідації могильників радіоактивних відходів вирішив почати наступний проект в рамках трастового фонду із захоронення радіоактивних джерел “Ліквідація могильника радіоактивних відходів, які зберігаються на об’єкті” Цибулеве “(військова частина А0981 Міністерства оборони України, с. Цибулеве, Кіровоградська область).