Екологічна ситуація в басейні річок Хомора та Случ потребує негайного втручання

16 Травня, 2019 admin

Екологічна ситуація в басейні річок Хомора та Случ потребує негайного втручання

10 травня в Новограді-Волинському (Житомирська область) відбулося велелюдне віче з приводу забруднення річок Хомора і Случ.

Верховна Рада має невідкладно включити до порядку денного та ухвалити постанову «Про подолання негативних наслідків екологічної ситуації в басейні річок Хомора та Случ на окремих територіях Хмельницької та Житомирської областей». На цьому під час брифінгу в парламенті наголосив народний депутат Володимир Литвин.

За його словами, 10 травня в Новограді-Волинському (Житомирська область) відбулося велелюдне віче з приводу забруднення річок Хомора і Случ.

«Викиди продовжуються не один рік, масово гине все, що є живим. Навіть раки полізли на берег. Ви уявляєте, що робиться? Проте у відповідях, які приходять останнім часом, — усе нормально, у межах санітарних норм. Якщо там усе в межах санітарних норм, там потрібно поселити чиновників, які пишуть такі відповіді», — наголосив В. Литвин.

Депутат повідомив, що місцеві мешканці зібрали 25 тисяч підписів із вимогою ухвалити постанову Верховної Ради, яка б зобов’язала уряд і Президента оголосити цю територію територією надзвичайної екологічної ситуації. «Минуло півтора місяця від часу реєстрації документа, але Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, на жаль, так і не розглянув це питання», — зауважив парламентарій, додавши, що винуватцями забруднення органи виконавчої влади, місцевого самоврядування та місцеві мешканці вважають ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика — Україна» та КП «Полонне тепловодопостачання», розташовані в Хмельницькій області.

«Мною, а також депутатами Новоград-Волинської районної ради не раз надсилалися звернення до Президента, Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров’я щодо екологічної ситуації у вказаних регіонах, — наголосив Володимир Литвин. — У зв’язку з цим Державною екологічною інспекцією України за результатами перевірок та на підставі здійсненого інстументально-лабораторного контролю відібраних проб води було виявлено порушення вимог природоохоронного законодавства, не раз виносилися приписи департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької обласної державної адміністрації про анулювання дозволу на спеціальне водокористування, виданого ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика — Україна», а також Держводагентству України».

«У мене запитання: чи почує хто-небудь волання 300 тисяч людей із цього приводу. 15 тисяч квадратних кілометрів потрібно оголошувати зоною надзвичайної екологічної ситуації. Імітація розслідування продовжується, але фактично протягом трьох років нічого не зроблено», — наголосив народний депутат.

З огляду на це, Володимир Литвин закликав включити до порядку денного цю постанову і розглянути її в сесійній залі. Це, за його словами, можливо навіть без висновку комітету. «Згідно з Регламентом, якщо комітет протягом місяця не розглянув постанову, Верховна Рада має право самостійно визначитися з цього питання», — констатував він.

,