Керівник Екоінспекції на Січеславщині зробив бізнес на скиданні в Дніпро неочищених стоків, – ГромКонтроль

8 Травня, 2019
8 Травня, 2019 admin

Керівник Екоінспекції на Січеславщині зробив бізнес на скиданні в Дніпро неочищених стоків, – ГромКонтроль

Екоінспекція Січеславської області відмовилася надавати на запит екоактивістів інформацію про те, скільки шкідливих речовин понад норми вилив в воду, викинув в повітря або зарив у землю один з найбільших забруднювачів області – ДМЗ, порушивши не лише закон про доступ до публічної інформації, а й саму Конституцію України. Про це повідомляє Дніпроград із посиланням на Громадський контроль.

Після розслідування активістів виявилось, що дружина начальника інспекції Дмитра Шибка Юлія Шибко відмовилася в декларації свого чоловіка вказати свої корпоративні права. Водночас у держреєстрі на Юлію Шибко записано 50% ТОВ “СЕРПЕНЬ-9”, де вона, згідно з декларацією, працевлаштована. ТОВ “СЕРПЕНЬ-9” через спільного директора, Владислава Бордуна, пов’язано з фірмою “НАЙС”, яке за даними ЗМІ, є другим за величиною забруднювачем річки Дніпро після місцевого водоканалу, і, як повідомили в обласній держадміністрації, зовсім не чистить свої стоки.

“46 мільйонів кубометрів на рік. Саме стільки неочищених вод викидає в Дніпро НАЙС. Для порівняння, це приблизний обсяг озера Синевір, або ж близько 600 000 залізничних цистерн. Такий поїзд розтягнувся б від Дніпра до Нью Йорка”, – зазначили у ГромКонтролі.

Як йдеться в розслідуванні, той самий директор Владислав Бордун є директором ще двох фірм, пов’язаних з сім’єю Шибко, в одній з яких до 2011-го року співвласником значився і сам головний екоінспектор. Також у 2011 році Дмитро Шибко володів часткою в ТОВ “БІЗНЕСІНВЕСТКОНСАЛТІНГ”, хоч і обіймав керівну посаду в Екоінспекції як мінімум з 2007 року. Директором цього ТОВ трудиться знову той самий Владислав Бордун, що вказує на зв’язок найбільшого забруднювача вод Дніпра ТОВ “НАЙС” з сім’єю головного екоінспектора.

Активісти встановили, що згідно з судовою ухвалою, ПАТ “Євраз-ДМЗ”  скидає свої стоки через гідротехнічні споруди ТОВ “НАЙС” в річку Дніпро. Лабораторний аналіз, який проводила Медична академія, показав у цьому місці дворазове перевищення вмісту марганцю і майже чотириразове перевищення концентрації заліза. Перевищення норми має на людину мутагенну дію.

“Тепер стає набагато зрозуміліше, чому у відповіді на запит Геннадія Кириченка про порушення ДМЗ ці самі порушення раптом виявилися “комерційною таємницею”. Це і правда комерційна таємниця. Сім’ї Шибко. Виходить дуже зручна схема, коли одна і та сама людина одночасно контролює і інспекцію, і одне з найбільших підприємств, яке потрібно інспектувати”, – додали у ГромКонтролі.

Раніше повідомлялося, що екологи Дніпра виявили джерело отруйних викидів на Лівому березі.

,