АМПУ започаткує інноваційну систему моніторингу забруднень акваторії портів

3 Травня, 2019
3 Травня, 2019 admin

АМПУ започаткує інноваційну систему моніторингу забруднень акваторії портів

Адміністрація морських портів Українив рамках програми «Ukrainian Ports are Going Green» розглядає можливість створення інноваційної системи моніторингу, яка дозволить контролювати стан акваторії портів в режимі он-лайн та нівелювати вплив людського фактору на процес виявлення забруднень Пілотним проектом у цій програмі може стати порт Чорноморськ, інформує пресс-служба АМПУ.

Нещодавно представники литовської компанії Ecoportus презентували в Адміністрації Іллічівського морського порту можливості контролю за навколишнім природним середовищем за допомогою датчиків, підключених до автоматизованої системи.

Це вже третя зустріч фахівців АМПУ з представниками міжнародних компаній, що мають великий досвід з виготовлення, розробки та впровадження автоматизованих систем контрою за забрудненням акваторії портів. До цьогосвої розробки в Україні представляли компанії DBA Group (Італія) та Ocean Visuals (Норвегія).

«Впровадження автоматизованої екологічної системи дозволить нівелювати вплив людського фактору та, відповідно, корупційну складову в питаннях контролю за екологією в порту. Інноваційні системи контролю успішно використовуються у портах Європи і АМПУ яка є відповідальним користувачем акваторії портів та здійснює постійний моніторинг за її станом, зацікавлена у використаннімаксимально ефективних та сучасних систем й засобів моніторингу», — відзначив керівник ДП «АМПУ» Райвіс Вецкаганс.

У порту Чорноморськ засновник компанії Ecoportus Александрас Каупас презентував можливості інноваційної системи моніторингу забруднень акваторії морських портів, яка успішно запроваджена у порту Клайпеда та інших портах Литовської республіки.

Перевага запровадження такої системи полягає у цілодобовому контролі за станомнавколишнього природного середовища, своєчасному виявленні забруднень атмосферного повітря та акваторії морського порту. У випадках забруднення навколишнього природного середовища головним фактором є час. Від цього залежить термін локалізації джерела забруднення, недопущення розповсюдження забруднення на значнучастину акваторії та проведення робіт з ліквідації. Зараз фахівці АМПУ та представники литовської компанії визначають точки, де мають бути встановлені датчики, та параметри, які вони зможуть контролювати у Чорноморську.

За підсумками зустрічі з представниками Ecoportus було досягнуто домовленості про розробку попереднього плану-проектуз впровадження в морському порту Чорноморськ інноваційної системи моніторингу забруднень (литовська сторона) та забезпечення необхідного нормативного супроводження для його реалізації (українська сторона).

Нагадаємо, наприкінці 2018 року АМПУ створила робочу групу з розробки та впровадження Концепції екологічно безпечного розвитку та удосконалення діяльності портів України «Ukrainian Ports are Going Green».