Верховна Рада посилила покарання за незаконну вирубку лісу

27 Квітня, 2019
Posted in Ліс
27 Квітня, 2019 admin

Верховна Рада посилила покарання за незаконну вирубку лісу

Штрафи за незаконні рубки в Україні збільшаться. 25 квітня Верховна Рада України підтримала більшістю голосів (241 голос) відповідний Закон України (№10201-1) “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження лісів”.

Нова редакція закону була розроблена ініціативною групою народних депутатів спільно з представниками різних громадських організацій, зокрема Всесвітнім фондом природи WWF Україна.

Нові поправки стали реакцією на закон, прийнятий ВР у вересні 2018 року. У цій редакції закону кримінальна відповідальність для громадян наступала при шкоді від 1 921 000 грн. Саме така висока сума збитків спровокувала декриміналізацію майже усіх незаконних рубок.

“Це призвело до підвищення кількості випадків незаконної вирубки лісу та закриття усіх раніше виявлених справ судами і правоохоронними органами”, — пояснив Дмитро Карабчук, координатор проекту WWF “Лісова варта”.

Тепер же, згідно з новою редакцією закону, кримінальна відповідальність загрожує за незаконну вирубку, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, якщо шкода була завдана на суму 19 210 грн.

Крім того, адміністративні штрафи підвищуються мінімум удвічі, зокрема штраф для громадян за незаконну вирубку та пошкодження лісових культур підняли з 15-30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — до 30-60. Посадові особи платитимуть за порушення закону більше: замість 75-150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — 150-300.

“Прийняття закону виправить помилку, згідно якої більшість незаконних рубок не підпадала під кримінальне правопорушення з початку цього року. Це зупиняє розпочату хвилю уникнення відповідальності за скоєні браконьєрські порубки. Сподіваємось Президент підпише цей Закон без жодних затримок”, — додав координатор лісових проектів WWF Україна Андрій Плига.

Нагадаємо, з 2016 року з метою зменшення незаконних рубок WWF Україна започаткував проект “Лісова варта”. Протягом 2017-2018 років залучені експерти здійснили близько 200 виїздів, переважно у Карпатському регіоні, для консультування активістів щодо законності вирубок лісу та дій у разі виявлення незаконних.