ОФІЦІЙНА ПОЗИЦІЯ ЗЕЛЕНОГО ФОНДУ З ПРИВОДУ ЗВИНУВАЧЕНЬ ЗІ СТОРОНИ МБО «ЕКОЛОГІЯ – ПРАВО – ЛЮДИНА»

10 Квітня, 2019
Posted in Новини
10 Квітня, 2019 admin

ОФІЦІЙНА ПОЗИЦІЯ ЗЕЛЕНОГО ФОНДУ З ПРИВОДУ ЗВИНУВАЧЕНЬ ЗІ СТОРОНИ МБО «ЕКОЛОГІЯ – ПРАВО – ЛЮДИНА»

ОФІЦІЙНА ПОЗИЦІЯ ЗЕЛЕНОГО ФОНДУ З ПРИВОДУ ЗВИНУВАЧЕНЬ
ЗІ СТОРОНИ МБО «ЕКОЛОГІЯ – ПРАВО – ЛЮДИНА»

Команда Зеленого Фонду висловлює щиру подяку одній з найавторитетніших організацій України у сфері захисту навколишнього середовища МБО «Екологія – Право -Людина» (ЕПЛ) за приділення часу нашій, порівняно молодій громадській організації.

Однак, ми занепокоєні тим, що авторитетна міжнародна благодійна організація з якоюсь метою вдалась до журналістських розслідувань. І цього разу, відверто кажучи, це було здійснено не вдало та не вчасно.

Зауважуємо, що надаємо відповідь щодо стовідсотковонеправдивої інформації лише з поваги до МБО «Екологія – Право – Людина» та її авторитету в сфері екологічного захисту.

ПО ЧЕРЗІ:

1. Активна робота сайту та сторінок у соціальних мережах Зеленого Фонду розпочалась не у квітні 2019 року, як стверджує ЕПЛ, а в кінці 2017 року. Це може перевірити кожен бажаючий. Ми піднімаємо жахливі дані з приводу забруднень навколишнього середовища України, а також конкретних забруднювачів. Вивчаємо різні статистичні дані.Окрім того, наші матеріали продивилось десятки тисяч користувачів соцмереж. Саме так ми своєю діяльністю виконуємо одну з найважливіших функцій громадських організацій, вказану в Орхуській конвенції – збір та поширення серед населення екологічної інформації.

2. Так, нами дійсно задекларовано надання безкоштовної правової допомоги та подання колективних позовів длязахисту екологічних прав громадян. І ми б дуже хотіли, щобзбір доказової бази, прийняття постраждалих до Фонду, проведення усіх досліджень та експертиз, а також усі судові процеси відбувались за місяць, але, на превеликий жаль, реалії зовсім інші.

На цей час Зелений Фонд займається захистом інтересів мешканців сіл Гаврилівки, Тарасівщини та інших населених пунктів від наслідків протиправної діяльності ТОВ «Комплекс Агромарс» (незаконні пташині могильники на полях навколо підприємства) про що ми також інформували на своєму сайті та сторінках соціальних мереж. У цьому процесі у нас був досвід співпраці з ГО «Екодія» і безпосередньо з Tamara Kharchylava(https://www.facebook.com/profile.php?id=100011258354239). Та спитайте гаврилівців і їх сільського голову про Зелений Фонд і вони з легкістю будуть розповідати про нашу діяльність. Окрім того, нині ми співпрацюємо у прецедентному процесі з захисту прав постраждалих васильківців від вибуху нафтобази «БРСМ-Нафта».

Наша організація також займається моніторингом ситуації по навколишньому середовищу. Саме тому, про нашу діяльність Ви можете дізнатися у департаментах екології ОДА чи не у кожному регіоні України, адже нами було розіслано сотні Орхуських запитів.

Наша діяльність, на цей час, також зосереджена на екологічних дослідженнях по результатам котрих ми будемо своєчасно повідомляти.

Також, ми працюємо над організацією різних дієвихзаходів. Останній з них пройшов під час ІІ-го Судового ФОРУМУ ААУ, в рамках якого Зелений Фонд виступив генеральним партнером Бутік-конференції «Екологічні спори: здоров’я громадян vs інтереси бізнесу».

3. Ми шкодуємо через твердження ЕПЛ з того приводу, що їм не відомо про нашу діяльність. Адже ми неодноразово посилались на фахові матеріали цієї організації, брали участь у їхніх заходах (починаючи з 2017 року), а також, свого часу, пропонували співпрацювати, однак, на жаль,отримали відмову.

4. Що стосується «неекологічної діяльності» Голови правління ГО Олега Бондаренка, то у коментарях до публікації ЕПЛ багато користувачів слушно зауважили, що пошук по ПІБ не є точним, адже прізвище Бондаренко є одним з найрозповсюджених в Україні, отже, у системі Clarity, за бажанням, є можливість виявити багато його повних тезок. Ми впевнено заявляємо, що ГОЛОВА ПРАВЛІННЯ НЕ МАЄ ЖОДНОГО СТОСУНКУ ДО ЖОДНОЇ З ПЕРЕЛІЧЕНИХ УСТАНОВ І ОРГАНІЗАЦІЙ, котрі наведені у публікації ЕПЛ.

З приводу інших членів організації нам сумно, що використовуються посилання не на авторитетні ЗМІ. Більштого, публікації на ресурсі Антикор з’явились саме тоді, коли Зелений Фонд розпочав активну роботу у Гаврилівці (мешканці села пам’ятають навіть «газету» з тим самим матеріалом, котру, у прямому розумінні, розкидали по всьому населеному пункту), про що також ми офіційно заявляли. У цьому випадку наголосимо: МИ НІКОЛИ НЕ КОМЕНТУВАТИМЕМО СМІТТЯ І ЧОРНУХУ.

5. Голова ГО Олег Бондаренко дійсно є одним з експертів команди кандидата у Президенти Володимира Зеленського. Разом з тим, хочемо зауважити, що ми пропонували співпрацю іншим кандидатам, однак відгукнувся лише один зі штабів. Ми не вбачаємо у цьому нічого поганого, адже головна наша мета, як, сподіваємося, і мета МБО «ЕПЛ» – підняти питання екології на національний рівень.

На завершення хочемо зауважити, що наша організація не поспішає хизуватись досягненнями і не заявляє про кожен свій крок чи здобуток. Ми вивчаємо ситуацію, напрацьовуємо реальні практичні результати, співпрацюємо з іншими громадськими організаціями (наприклад, ГС «УКРСПОЖИВ-КОНТРОЛЬ», ГО «Асоціація психологів України, тощо).

Ми не маємо жодних образ до МБО «Екологія – Право -Людина». Ми не збираємось грати у політику і просимо не втягувати нас до неї, адже у сфері захисту навколишнього середовища не може бути конкуренції чи маніпуляцій. Ми маємо бути об’єднані заради спільної мети.

Ми сподіваємось на найскоріше спростування наведеної у публікаціях недостовірної інформації.

Також наша команда публічно закликає до співпраці МБО«Екологія – Право – Людина» і завжди відкрита до діалогу.

У свою чергу, ми ініціюємо проведення серії круглих столів з провідними організаціями України, котрі займаються питаннями екології і навколишнього середовища (в т.ч. МБО «Екологія – Право – Людина»), а також інших представників громадянського суспільства для напрацювання конкретних кроків по вирішенню екологічних проблем в Україні.

Впевнені, що це лише прикре непорозуміння, яке не матиме місця у майбутньому.

З повагою,

команда ГО «Всеукраїнська організація «Зелений Фонд. Подолання гуманітарних та екологічних катастроф»