На Сумщині суд стягнув гроші з агропідприємства за отруєння бджіл

28 Березня, 2019
28 Березня, 2019 admin

На Сумщині суд стягнув гроші з агропідприємства за отруєння бджіл

Цього місяця в реєстрі судових рішень було оприлюднене цікаве рішення Роменського міськрайонного суду Сумщини. Йдеться про результати розгляду справи стосовно відшкодування шкоди, завданої через обробку полів інсектицидом, в наслідок чого загинули бджоли.

Як потруїли бджіл

З позовом до Роменського міськрайонного суду звернувся пасічник Олександр Стетюха. Пан Стетюха зареєстрований як оператор ринку по виробництву харчових продуктів і утримує стаціонарну пасіку в селі Ярмолинці Роменського району Сумської області. За даними Олександра Стетюхи, станом на червень минулого року налічувала 100 бджолосімей.

У період з 17 по 20 червня 2018 року ТОВ «Урожайна країна», без попередження через ЗМІ, здійснювало обробку посівів гороху інсектицидом «Престо» на відстані 1,5 км від стаціонарної пасіки, внаслідок чого відбувся масовий падіж бджіл – 70-80% від загальної кількості.

Через падіж бджіл пасічник, за його твердженнями, зазнав збитків, які складаються з: 175000 грн. – від загибелі бджіл (2500 грн. (вартість однієї бджолосімї) х 70 % х 100) та 158200 грн.-  за неотриманий мед (101500 липовий та 56700 – соняшниковий). Збитки щодо неотриманого прибутку від продажу меду він розраховував, виходячи з середньої оптової закупівельної ціни липового та соняшникового меду в серпні 2018 року, яка становила 58 грн./кг. та 27 грн./кг відповідно.

Що зробили

Пасічник пояснив, що звернувся з відповідною заявою в Держспоживслужбу. Була створена комісія, яка відібрала зразки загиблих бджіл та меду, а також зеленої маси гороху на обробленому полі. За результатами дослідження у трупах комах та горосі було встановлено наявність лямбдацегалотрину, що є складовою препарату «Престо». Після отримання результатів дослідження направив лист ТОВ «Урожайна країна» з пропозицією відшкодувати збитки, але відповіді не отримав, тому звернувся до суду з позовом.

Підприємство не згодне

ТОВ «Урожайна країна» виступила проти задоволення позову. Воно підтвердило, що обробляло горох препаратом «Престо», але з дотриманням вимог його використання. А не повідомляли про це через ЗМІ, оскільки горох  – не медоносна культура, тому вони не зобовязані були цього робити. При цьому по периметру поля були розташовані таблички з попередженням, що проводиться обробка гороху пестицидами, отже пасічник повинен був їх бачити і вживати заходів щодо збереження пасіки.

Суд вирішив: винуваті обидва

Суд вирішив, що той факт, що горох – не медонос, не спростовує можливості отруєння бджіл внаслідок обробки гороху, оскільки бджоли можуть летіти на квітки будь-якої квітучої культури. Дану обставину визнали у судовому засіданні сторони та підтвердили свідки, у тому числі головний агроном ТОВ «Урожайна країна».

Тому суд вирішив позов пасічника частково задовольнити. Частково, бо за документами у пасічника було усього 50 вуликів, а не 100. Олександр Стетюха визнав, що мав оформити збільшення бджолосімей. Тож суд зменшив суму шкоди.

При цьому суд зазначив, що власник пасіки зобов’язаний вживати заходів щодо збереження свого майна і, за наявності попереджувальних табличок, розміщених відповідачем на отруєному полі, повинен був дізнатися про можливість несприятливих для свого майна наслідків і вжити заходів щодо його збереження. Тому суд вважає, що вина у спричиненні збитків на 65% ТОВ «Урожайна країна» і на 35 % самого позивача.

У результаті суд присудив ТОВ «Урожайна країни» компенсувати пасічнику 91 260 грн.

,