Мор риби на Кiровоградщинi: причини та можливi наслiдки для екологiї (ФОТО)

21 Березня, 2019
21 Березня, 2019 admin

Мор риби на Кiровоградщинi: причини та можливi наслiдки для екологiї (ФОТО)

У водосховищi в с. Дикiвка Знам’янського району масово загинула риба. Чому в таких масштабах вiдбувся мор риби, дiзнавалися журналiсти мiсцевого видання Komora.info.

Водойма площею 180 га у с. Дикiвка перебуває у господарюваннi Романа Бойка, який не є орендарем водойми, але щороку зариблює водойму для бiомелiорацiї. Ще у сiчнi 2019 вiн почав бити на сполох, адже переконує, що прямо по снiгу злитi з бочок вiдходи свиноферм ТДВ «Колос» потрапляли у водойму. 28 лютого 2019 чоловiк замовив в обласному управлiннi Держпродспоживслужби лабораторнi дослiдження якостi води. За результатами тестiв був вдвiчi перевищений рiвень нiтратiв, а рiвень кисню в межах норми, тобто нiби риба i не могла задихнутись.

«У мене виникає чимало питань до системи переробки вiдходiв вiд свиней на пiдприємствi  ТДВ «Колос», але хто це може зробити на законних пiдставах – невiдомо. Адже нинi дiє мораторiй на втручання у їх дiяльнiсть, пов’язаний з африканською чумою свиней. Зараз на нашiй водоймi вже вилучили 16 тисяч особин мертвої риби. Стає теплiше, i риба знову спливає», – каже вiн.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Я такого не пригадую за весь час iснування цiєї водойми з 1965 року, – аналiзує мiсцевий фермер Василь Березовський. – Масовий мор риби, тепер ця водойма стала дуже небезпечною, як на мене, це трагедiя. Я пiдозрюю, що це через вiдходи вiд життєдiяльностi свиней, якi виливаються на поля ТДВ «Колос», якi розташованi вгорi по течiї русла рiчки Iнгулець».

Сiльський голова с. Дикiвка Володимир Андрiєнко повiдомив, що далi по руслу Iнгульця вздовж водойми живуть селяни, зовсiм поряд – колодязi, де вони беруть воду для пиття. Таке забруднення водойми може вплинути й на якість води.

Великi коропи i бiлi амури рядами лежать на березi водосховища, а вгорi по течiї журналiсти помiтили великий трактор з цистерною, який зливав рiдину, схожу на рiдкий гнiй свиней.

«Те, що ми виливаємо в поля – переброженi вiдходи вiд життя свиней, – запевняє еколог ТДВ «Колос» Микола Давидов. – Ми взимку дiйсно на одне з полiв, яке межує з водосховищем у Дикiвцi, виливали вiдходи. Потiм нам повiдомили, що цi вiдходи комусь заважають, хоча ми маємо на це повне право. Ми призупинились i не вивозили саме на те поле нiяких вiдходiв взагалi. До кiнця сiчня танення снiгу не було, а першi факти того, що риба у водоймi почала дохнути, стали вiдомi 18 сiчня 2019. Треба було б напряму зливати сотнi тон, щоб риба подохла на такiй великiй водоймi й в такiй кiлькостi».

Журналiсти знайшли ще одне джерело забруднення водойми – сюди потрапляють вiдходи з очисних споруд водогону «Днiпро-Кiровоград». Струмок постiйно тече у напрямку зi Знам’янки у бiк Дикiвки.

,