Смертність від забруднення повітря вдвічі перевищує оцінки, – дослідження

14 Березня, 2019 admin

Смертність від забруднення повітря вдвічі перевищує оцінки, – дослідження

Вдвічі збільшилась кількість передчасних смертей в Європі та світі через забруднення повітря. Про це повідомляє espreso.tv

За даними нового дослідження, забруднення повітря в Європі та в усьому світі призвело вдвічі більше випадків передчасної смерті в останні роки.

Забруднення повітря призводить до 790 тис. передчасних смертей щороку в Європі і 8,8 млн. у всьому світі.

За даними дослідження, від 40 до 80% смертей спричинені інфарктами, інсультами та іншими типами серцево-судинних захворювань. Рухома сила цих смертей пов’язана зі смогом.

Дослідники підрахували, токсичний коктейль із забруднюючих речовин від транспортних засобів, промисловості та сільського господарства в середньому скорочує життя тих, хто вмирає передчасно на 2,2 роки.

“Це означає, що забруднення повітря викликає більше загибелі на рік, ніж тютюнопаління, яке, за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я призвело до ще 7,2 млн смертей у 2015 році”, – зазначив професор німецького медичного центру “Майнц” Томас Мюнцель.

Нове дослідження, опубліковане в Європейському кардіологічному журналі, зосереджено на Європі, але оновлені статистичні методи також застосовувалися до решти світу.

Вчені застосували нову глобальну модель смертності до значно розширеної епідеміологічної бази даних. До неї внесено оновлені дані про щільність населення, вік, фактори ризику захворювання, причини смерті. Все це використовують для моделювання способу взаємодії природних і техногенних хімікатів з атмосферою, та їх вплив на смертність, йдеться у повідомленні.

За даними дослідження, сьогодні більшість смертельних випадків пояснюється мікроскопічними частинками діаметром менше 2,5 мікрон, відомими як PM2,5. Для порівняння, середні людські волосся мають товщину 60-90 мкм.

“Нові дані стали доступними для дрібнодисперсних твердих частинок, що вказує на те, що небезпечний вплив PМ2,5 на здоров’я набагато більший, ніж передбачалося раніше”, – додає головний автор німецького Інституту хімії Макса Планка Йос Лелівельд.

ВООЗ рекомендувала, щоб щільність в повітрі цих небезпечних мікроскопічних частинок не перевищувала в середньому 10 мікрограм на кубічний метр (35 мкг/м3) на рік. Стандарти Євросоюзу є більш помірними: 25 мкг/м3. Але навіть на цьому рівні кілька європейських країн регулярно перевищують цю межу, йдеться у дослідженні.

“Стандарти ВООЗ протягом останніх десятиліть стали суворішими”, – заявив виконавчий директор Європейського агентства охорони навколишнього середовища Ганс Бруйнінкс.

“Ми звикли говорити в першу чергу про канцерогенні ефекти або безпосередній вплив на дихальну систему. Але тепер ми розуміємо зв’язок з серцевими проблемами, проблемами, пов’язаними з мозком, і з деякими репродуктивними питаннями”, – зазначив він.

У всьому світі дослідження показало, що забруднення повітря викликає додаткових 120 смертей на рік на 100 тис. людей.

В Європі, незважаючи на більш жорсткі заходи контролю забруднення, ніж у більшості інших регіонів, ця цифра вище. Вона становить 133 смертей на 100 тис. осіб.

Це пояснюється поєднанням поганої якості повітря і щільності населення, зазначають автори дослідження.

Найбільш високі темпи смертності у Східній Європі – понад 200 на рік на 100 тис. чоловік, наприклад, в Болгарії, Хорватії та Румунії – вони пов’язані з менш розвиненою медичною допомогою.

“Оскільки більшість твердих частинок та інших забруднювачів повітря в Європі походять від спалювання викопного палива, ми повинні терміново перейти на інші джерела для виробництва енергії”, – сказав Лелівелд.

Нове дослідження підтвердило, що “раніше недооцінювали серцево-судинний ризик, пов’язаний з забрудненням повітря, і ми схильні з цим погодитися”, – додала дослідник відділу серцево-судинних наук університету Манчестера Холлі Шілс.

,