Українська молодь виходить на Глобальний кліматичний страйк

12 Березня, 2019 admin

Українська молодь виходить на Глобальний кліматичний страйк

15 березня відбудеться черговий кліматичний страйк за клімат, на який регулярно виходять школярі в усьому світі, закликаючи політиків до виконання Паризької кліматичної угоди, пише greencubator.

Очікується, що цієї п’ятниці до акції долучаться 50 країн, а загальна кількість тематичних подій досягне 500. Українські школярі та молодь також візьмуть участь в міжнародному русі за клімат і майбутнє планети.

Минулого року на міжнародній конференції ООН COP24 були представлені результати наукового звіту-дослідження Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), згідно з яким глобальне потепління досягне рівня 3°C, якщо країни не протидіятимуть рішуче. Зміна клімату спричинить появу кліматичних біженців, дефіцит і здорожчання продуктів харчування, унеможливить ведення багатьох бізнесів. Україна також постане перед низкою нових екологічних викликів. Саме тому організатори і учасники кліматичного страйку висувають наступні вимоги до уряду:

  • вести активну кліматичну політику відповідно до Паризької кліматичної угоди, забезпечити скорочення викидів парникових газів;
  • відмовитися від будівництва нових потужностей на викопному паливі, оскільки вугільна енергетика генерує суттєву частину від загальної кількості викидів парникових газів;
  • перенести акцент державного субсидування з викопних палив на енергоефективність, чисті «зелені» технології;
  • підтримати перехід на використання відновлюваних джерел енергії, створити умови для поширення ВДЕ (зараз частка ВДЕ в загальному енергобалансі України складає лише 7%) тощо.

Рух Fridays For Future розпочався з персонального страйку шведської школярки: починаючи з серпня 2018-го, Грета Тунберг регулярно виходила до парламенту з вимогою затвердити перелік кліматичних дій і втримати глобальне потепління на рівні не більше 1,5°C. Завдяки соціальним мережам, ініціатива поширилася і страйки кліматичних активістів стали регулярно проводити в країнах Євросоюзу, Австралії, Північної Америки тощо. Акція цього тижня обіцяє бути однією з наймасовіших: координатори з FridaysForFuture.org розраховують, що понад 100 000 осіб вийдуть на страйк 15 березня.

#ClimateStrike #FridaysForFuture.

,