Українські компанії матимуть змогу швидше реагувати на зростання водних ризиків

19 Лютого, 2019 admin

Українські компанії матимуть змогу швидше реагувати на зростання водних ризиків

Через зростання кількості загроз для світової економіки, пов’язаних з водною кризою, Всесвітній фонд природи WWF доопрацював та вдосконалив онлайн-ресурс Water Risk Filter. В рамках цього ресурсу запускається нова секція —“Реагування” (англ. — respond), яка допоможе компаніям і фінансовим установам знизити водні ризики для своїх активів і діяльності по всьому світу.

Water Risk Filter й раніше міг похвалитися найкращими доступними оцінковими даними, та відтепер він надає корпоративним клієнтам та інвесторам ще й потужний, інноваційний інструмент, що може скерувати їх діяльність та забезпечити належне реагування на водні ризики: від все гострішої нестачі води та руйнівних повеней, до загострення соціальної напруги і слабкої нормативно-правової бази країн.

“Water Risk Filter — це інструмент для компаній, що враховують, аналізують та управляють своїм впливом на водні ресурси земної кулі. Кількість прісної води скорочується, а кількість морської —збільшується. Цей факт неможливо більше ігнорувати. Як представнику WWF-Україна, мені б хотілося бачити українські компанії серед користувачів цього інструменту”, —говорить Ольга Денищик, керівниця прісноводного напряму WWF-Україна.

Наразі вітчизняні експерти WWF разом з міжнародною командою працюють над удосконаленням інформації, що надається вищезгаданим онлайн-інструментом, про стан водних ресурсів України.

“Серед 184 країн, дані яких аналізувалися, Україна знаходиться на 114 місці за кількістю води. Тобто води в нас менше, ніж у більшості країн світу, а ризиків для басейнів річок — більше. За цим показником, Україна знаходиться на 135 місці. Тож час починати діяти!”, —підкреслює Ольга Денищик.

Беручи до уваги різноманітні фізичні, правові і репутаційні водні ризики для бізнесу в усьому світі, WWF розробив понад 150 різних заходів реагування. Нова секція “Реагування” заснована на вичерпному переліку можливих заходів для зниження існуючих ризиків. Вона пропонує своїм користувачам — міжнародним компаніям, малим і середнім підприємствам, фінансовим установам — пристосований до їхніх потреб і класифікований за відповідністю перелік рекомендованих дій, відповідно до унікального профілю водних ризиків користувачів.

“Керівники підприємств нарешті починають усвідомлювати, що їм потрібно вжити негайних заходів зі зниження своїх водних ризиків, інакше їх активи висохнуть або потонуть. Тепер у них є інструмент, який допоможе приймати найкращі рішення”, – розповідає Стюарт Орр, головний спеціаліст прісноводного напрямку WWF. Також він підкреслив, що Світовий економічний форум нещодавно знову визнав водну кризу одним із п’яти глобальних ризиків, що має найбільший вплив. “Тепер компанії мають доступ до пристосованого для їхніх потреб набору рекомендованих заходів для подолання водних ризиків і захисту своїх прибутків. Вони більше не зможуть виправдовувати свою бездіяльність”, — додав Орр.

Завдяки експертним знанням та зобов’язанням WWF підтримувати послідовників сталого управління водними ресурсами, кожен із заходів реагування, запропонованих у Water Risk Filter, пов’язаний із передовими стандартами сталого управління водними ресурсами. Зокрема, до них можна віднести:

  • Інструментарій зі сталого управління водними ресурсами Водного мандату для директорів підприємств (CEO Water Mandate’s Water Stewardship Toolbox);
  • Стандарт Альянсу Сталого Управління Водними Ресурсами (the Alliance for Water Stewardship Standard);
  • Iнструмент Ceres Aqua Gauge;
  • Анкету водної безпеки організації CDP (CDP Water Security Questionnaire);
  • Цілі сталого розвитку ООН (UN Sustainable Development Goals).

Це допоможе компаніям узгодити свої стратегії щодо водних ресурсів, діяти спільно і більш ефективно.

Крім того, в ході розробки секції “Реагування”, WWF тісно співпрацював з міжнародною компанією H&M Group, що дозволило ще більш вдосконалити цю функцію. Це дозволить встановити більш конкретні цілі для текстильного сектору під час його переходу до економіки замкнутого циклу. В час, коли запаси прісної води невпинно зменшуються, через зростання потреби у воді і вплив змін клімату, надзвичайно важливо для всіх компаній і фінансових установ перейняти відповідальний підхід і, якомога швидше, оцінити свої водні ризики, та вжити конкретних заходів для їх зниження.

“Коли компанії усувають свої водні ризики, вони також підтримують сталий розвиток, покращуючи стан басейнів річок і водно-болотних угідь по всьому світу. Здоров’я місцевих громад, мешканців міст і дикої природи, залежить від них”, — резюмував Орр.

  • Про Water Risk Filter Всесвітнього фонду природи

Передовий онлайн-інструмент, створений WWF і німецьким Інститутом фінансового розвитку, – Water Risk Filter дає користувачам змогу вивчати, оцінювати і реагувати на водні ризики. Він використовує 32 рівні даних, які оновлюються щороку і переглядаються експертами. Також Water Risk Filter містить  анкету для оцінки операційних ризиків на певній території, що дозволяє користувачам розуміти водні ризики, і визначати пріоритети між ними на конкретній локації. Створений для легкого використання людьми, що не є експертами в галузі водних ресурсів, це єдиний інструмент для оцінки водних ризиків, як для басейнів річок, так і для діяльності компаній.

На основі даних щодо водних ризиків на конкретній території (а інструментом охоплено понад 10 мільйонів кв. км), Water Risk Filter також може запропонувати користувачам актуальні заходи для зниження ризиків, з урахуванням конкретної ситуації. Визнаний надійним онлайн-інструментом для оцінки водних ризиків, вдосконалений Water Risk Filter проведе користувачів шляхом сталого управління водними ресурсами — від оцінки до реагування на водні ризики.

,