Військовому лісгоспу доведеться примусово сплатити півмільйона гривень збитків

1 Лютого, 2019
1 Лютого, 2019 admin

Військовому лісгоспу доведеться примусово сплатити півмільйона гривень збитків

Після тривалих судових розглядів Прикарпатському військовому лісгоспу ДП «Івано-Франківській військовий ліс промкомбінат» доведеться примусово сплатити понад півмільйона гривень збитків  за незаконну рубку лісу, повідомляє  Державна екологічна інспекція України.

Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області за результатами проведеної ще у 2016 році позапланової перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства нарахувала лісгоспу 680 тисяч 293 гривень шкоди, нанесеної довкіллю внаслідок незаконних рубок дерев хвойних та листяних порід. Оскільки суб’єкт господарювання в добровільному порядку сплатив тільки частину шкоди, Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області передала матеріали перевірки до Військової прокуратури Івано-Франківського гарнізону, яка подала до суду позовну заяву про стягнення не сплачених 521 тисяч 715 гривень. Господарський суд Івано-Франківської області відмовив у задоволенні позивних вимог. Постановою Львівського апеляційного господарського суду рішення Господарського суду Івано-Франківської області залишено без змін. Військова прокуратура подала касаційну скаргу на рішення Господарського суду Івано-Франківської області та постанову Львівського апеляційного господарського суду. Постановою Верховного суду касаційну скаргу Військової прокуратури Західного регіону задоволено, справу передано на новий розгляд до Господарського суду Івано-Франківської області. У січні 2019 року Господарським судом Івано-Франківської області прийнято рішення про задоволення позову на суму 521 тисяч 715 гривень у повному обсязі.

Відповідно до ст.66 Конституції України, кожен зобов’язаний не заподіювати шкоду природі, відшкодовувати завдані ним збитки.  Відповідно до ст.107 Лісового кодексу України, підприємства, установи, організації і громадяни зобов’язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними лісу внаслідок порушення лісового законодавства, у розмірах і порядку, визначених законодавством України.

, ,