В Європі зафіксовано рекордне забруднення повітря

1 Лютого, 2019 admin

В Європі зафіксовано рекордне забруднення повітря

Столиця Сербії Белград за показником забрудненості атмосферного повітря випередила всі міста світу.

Забрудненість атмосферного повітря в Белграді побила світовий антирекорд. За цим показником столиця Сербії випередила всі міста світу, пише korrespondent.net з посиланням на Telegraf.
За даними видання, в четвер індекс якості повітря (AQI, ІКВ) в Белграді склав 399 одиниць, що становить серйозну загрозу здоров’ю будь-якої людини. Але це лише усереднений показник, в окремих районах міста індекс ІКВ перевищив всі допустимі норми, склавши 426 в районі Старі-Град. У повітрі було зафіксовано перевищення частинок попелу, шкідливих речовин і диму.
Відомо, що на другому місці в рейтингу після Белграда з великим відривом за забрудненістю опинилося Делі (195), на третьому – Катманду (188). У список потрапили ще два міста Східної Європи – Скоп’є (сьоме місце, 166) і Познань (десяте місце, 162).
Такий рівень забруднення повітря сербські синоптики пояснили погодними умовами. За їхніми даними, сильний туман, що опустився на місто (видимість вранці не перевищувала 300 м), не дозволяв шкідливим речовинам розсіюватися в атмосфері. В результаті, вихлопні гази і пічне опалення в приватному секторі міста привели до рекордного забруднення.
Згідно з прийнятими у світі нормативами, чистота повітря в проміжку від 101 до 150 є нездоровою для чутливих людей і може позначатися на їх самопочутті, але не надавати видимого впливу на “середньостатистичній людині”. Коефіцієнт від 151 до 200 вважається нездоровим і загрожує для здоров’я будь-якої людини, а особливо сприйнятливі до якості повітря люди можуть при цьому відчувати більш серйозне нездужання. Рівень від 201 до 300 вважається дуже нездоровим і вельми небезпечним для більшості населення. Показник 300 фіксує небезпечний рівень забруднення, що представляє загрозу для будь-якої людини.
,