Забруднення атмосфери Землі у 2019 році пришвидшиться і стане рекордним

29 Січня, 2019 admin

Забруднення атмосфери Землі у 2019 році пришвидшиться і стане рекордним

Вчені пояснюють це тим, що вирубка лісів і більш сухий клімат в деяких регіонах планети призвели до того, що рослини стали менше поглинати шкідливі гази, ніж раніше, пише УНІАН.

Кожного року природні поглиначі вуглецю, такі як ліси, всмоктували з атмосфери значну частину вуглекислого газу, створеного людською діяльністю. Але цього року через зростання температури в тропічних регіонах Тихого океану дерев і рослин стало менше, що призвело до сповільнення процесу очищення атмосфери. Тому вчені стверджують, що за підсумками 2019 року забруднення повітря вуглекислим газом буде більш інтенсивним, ніж торік, пише BBC.

З 1958 року дослідна обсерваторія в місті Мауна-Лоа на Гаваях постійно стежила і збирала дані про хімічний склад атмосфери. За роки спостережень вчені зафіксували збільшення концентрації СО2 у повітрі на 30%. Цьому сприяло використання викопних енергоносіїв і вирубка лісів. Вчені стверджують, що вміст газу зросте ще більше, якщо ліси, ґрунти і моря не будуть поглинати половину від того, що люди викинули в атмосферу.

Активність природи варіюється в залежності від сезонів. Влітку, рівень СО2 в повітрі падає, оскільки зелені дерева і рослини поглинають більше газу, поки ростуть. Взимку, коли листя немає, рівень вуглецю в атмосфері, відповідно, збільшується. Але якщо температури стають вищими норми, а погода сухіша, ніж зазвичай в теплу пору року, дерева і рослини ростуть повільніше і поглинають менше шкідливих газів. Особливий вплив на природне самоочищення планети, таким чином, мають події, пов’язані з атмосферним явищем Ель-Ніньйо у Тихому океані.

 «Нагрівання поверхневих морських вод триватиме ще кілька місяців, що призведе до вегетативної реакції», – сказав доктор Кріс Джонс з Метеорологічної служби Великої Британії. «По всьому світу це тепло має різний вплив. У деяких місцях стає тепліше і сухіше, через що стаються лісові пожежі. У тропічних лісах, приміром, скорочується природний ріст», – пояснив він.

В Метеорологічній службі пояснили, що такі ефекти скорочують поглинання вуглекислого газу рослинами. Тож його за підсумками року його кількість в атмосфері буде складати 2,75 частин на мільйон. І це значно вище, ніж в 2018-му. На думку вчених, цього року рівень СО2 в атмосфері стане найбільшим за всі роки спостережень. І це при тому, що світові потрібне якраз протилежне, а саме скорочення парникових газів у атмосфері, а не їх збільшення.

 

, ,