Як дихати, коли повітря забруднене

5 Січня, 2019 admin

Як дихати, коли повітря забруднене

Спиртове підприємство на Вінниччині оштрафували на понад триста тисяч гривень. За що?

Громада селища Тростянець Вінницької області домоглася покарання місцевого ДП «Тростянецький спиртозавод». За забруднення атмосферного повітря підприємство має сплатити 306 853 гривні штрафу. Чи визнали на заводі таке покарання? Які ще претензії до «сусідів із запахом» має громада?
— На підприємстві далеко не все зробили у технічному плані, щоб надалі унеможливити викиди забруднювальних речовин в атмосферне повітря та у водойму, причому водойма має статус орнітологічного заказника, — уточнила селищний голова Тростянця Людмила Червонецька.
Так само залишилися претензії до заводчан у Державної екологічної інспекції у Вінницькій області. Там зазначають, що адміністрація спиртозаводу не вжила технічних заходів, про які йшлося під час перевірки роботи з відходами виробництва. Штраф — це тільки перший тривожний дзвінок для спиртовиків.

«Відписалися? У нас відписки не проходять…»

«Селищна рада й надалі здійснюватиме роботу з контролю за екологічною ситуацією, — продовжує Людмила Червонецька. — Вона триватиме доти, доки підприємство не перестане порушувати вимоги чинного екологічного законодавства».
Спочатку підприємство надсилало депутатам письмові обіцянки виправити ситуацію. Обмежитися відписками не вдалося. Селищна рада вирішила довести до кінця розпочату роботу. Завершать її тоді, коли завод припинить забруднювати довкілля. Влітку провели громадські слухання. На підставі прийнятого рішення звернулися до обласних управлінь Державної екологічної служби та Держпродспоживслужби з проханням провести дослідження атмосферного повітря і перевірку, як на підприємстві поводяться з відходами виробництва. На той час у селищі і навколо відчувалися неприємні запахи. Результати оприлюднили на сайті селищної ради.
«Двічі замовляли такі дослідження, — наголошує селищний голова. — Щоб мати порівняльні цифри. Схоже, на заводі не сподівалися, що займатимемося цією справою. Бо вона непроста і потребує коштів. Але так вирішила громада під час слухань».
За словами співрозмовниці, проводили дослідження фахівці Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ України. Так, у серпні вміст сірководню в атмосферному повітрі перевищував допустимі норми у 9,5 разу. Негайно повідомили про це екологів і Держпродспоживслужбу. У жовтні повторна перевірка засвідчила зниження негативних результатів, перевищення становило 3,4 разу.
Після звернення депутатів до обласної влади створили робочу групу з фахівців, які також займалися вирішенням зазначених питань. Вони ж перевірили, що спричиняє забруднення атмосферного повітря.

Що кажуть на заводі

Неприємний запах з’явився у селищі, коли підвищилася температура повітря — нагадали про себе відходи виробництва. Директор заводу Ігор Мариняко відмовився спілкуватися на цю тему з журналістом по телефону. «Або приїжджайте, або надішліть письмовий запит», — такою була його відповідь. Втім, активісти надали письмову відповідь директора на їхні звернення. Ось що в ній сказано.
Тростянецький спиртовий переробляє бурякову мелясу. З неї виготовляють біоетанол, це спиртовмісна добавка до бензину. Відходи трубопроводами надходять на поля фільтрації. Внаслідок процесу бродіння утворюється неприємний запах. Особливо відчувається, коли вітер дме у бік селища. Фільтраційні поля розташовані за межами Тростянця біля траси, що веде до Ладижина. У листі директора зазначено: поля фільтрації, куди скидають відходи, розташовані на відстані 700 метрів від найближчого будинку. Він стверджує, що санітарно-захисна зона має відстань 300 метрів.

Вінницька область.

Довідково

Під час виробництва на спиртозаводі протягом доби утворюється 500 кубометрів рідких відходів (барди), що потрапляють трубами на поля фільтрації. Їх площа — понад 40 гектарів.

Коментар

Начальник Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Юрій Добовий:
— У вересні 2018 року Державною екологічною інспекцією проведено перевірку ДП «Тростянецький спиртозавод» щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства. Встановлено, що підприємство тривалий час здійснювало виробничу діяльність без дозволу на викиди забруднювальних речовин в атмосферне повітря. Фахівцями обраховано збитки, визначено штрафні санкції на суму 306 853 гривні. Адміністрація визнала допущені порушення і не стала оскаржувати наш документ. Єдине прохання у директора — розстрочити сплату частинами. Половина цих коштів надійде до місцевого бюджету, решта — до обласного і державного.
Влітку, напередодні громадських слухань, було накладено штраф на керівника заводу. Втім, одними санкціями проблему не розв’язати. Потрібне технологічне обладнання для переробки відходів. Вони не повинні зберігатися на відкритому майданчику. Зобов’язали директора розробити план заходів розв’язання проблеми. Встановили для цього конкретні терміни. Втім, адміністрація не дотримала свого слова. Наша служба продовжує контролювати ситуацію. Припускаю, що до підприємства можуть вжити й інших заходів впливу. 

P. S. Коли матеріал був підготовлений до друку, селищний голова Людмила Червонецька повідомила, що ситуація не змінилася. На заводі й далі ігнорують виконання природоохоронних заходів. Єдина відмінність від осінніх і літніх днів — нині менше чути неприємні запахи…

Віктор СКРИПНИК. Голос України

,