Суд задовольнив позов Держекоінспекції у Чернігівській області

24 Грудня, 2018 admin

Суд задовольнив позов Держекоінспекції у Чернігівській області

Суд дійшов висновку, що подальша експлуатація асфальтобетонного заводу в с. Рівнопілля Чернігівського району створює загрозу навколишньому природному середовищу, життю та здоров’ю людей, інформує ДЕІ.

Чернігівський окружний адміністративний суд задовольнив позов Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, заборонив експлуатацію асфальтобетонного заводу ДС-158. Своєю діяльністю підприємство створило несприятливі умови проживання для громадян. Місцеві жителі скаржились на задимлення території населеного пункту, організовували протести на автомобільній трасі.

Реагуючи на скарги, Державна екологічна інспекція у Чернігівській області провела позапланову перевірку філії «Чернігівська ДЕД» ДП «Чернігівський облавтодор» ВАТ «Автомобільні дороги», до складу якої належить завод та виявила, що застаріле газоочисне обладнання асфальтобетонного заводу не відповідає сучасним вимогам екологічної безпеки, не забезпечує високоефективну очистку викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Внаслідок недотриманням стандартів екологічної безпеки порушувалось право жителів с. Рівнопілля на безпечне для життя і здоров’я довкілля.

Підприємством не виконано припис Інспекції про зупинку діяльності та приведення газопилоочисного устаткування у відповідність до діючих нормативів.

Ігнорування вимог органу державного нагляду (контролю) та протестів місцевої громади не залишилось для підприємства без наслідків. Суд надав правову оцінку обставинам справи, і дійшов висновку, що подальша експлуатація асфальтобетонного заводу створює загрозу навколишньому природному середовищу, життю та здоров’ю людей.

Такий результат став можливим завдяки активній позиції громадян та професійним діям державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області.