Пасічники Рівненщини просять захистити бджіл

29 Листопада, 2018
29 Листопада, 2018 admin

Пасічники Рівненщини просять захистити бджіл

Спілка пасічників області просить депутатів підтримати їхні ініціативи щодо встановлення жорсткого контролю за застосуванням пестицидів та агрохімікатів, аж до заборони їх використання в окремих випадках. Про це повідомляє прес-служба Рівненської ОДА
Проект Звернення до Кабінету Міністрів України стосовно вжиття заходів у сфері застосування та поводження з пестицидами та отрутохімікатами з метою зменшення їх негативного впливу на здоров’я людей та навколишнє природне середовище можуть винести на розгляд сесії 7 грудня.

У тексті Звернення, зокрема, йдеться про те, що упродовж 2015-2018 років жителі Рівненщини неодноразово повідомляли органи влади про випадки масової загибелі бджіл та посівів на присадибних ділянках внаслідок застосування пестицидів агрохолдингами. Окремі громадяни скаржились на погіршення стану здоров’я.

Крім того, зазначається у зверненні, «унаслідок використання великої кількості пестицидів, які мають канцерогенний та мутагенний вплив на людину, спричинено забруднення атмосферного повітря, ґрунтових вод та накопичення отруйних хімічних речовин в життєво важливому орному шарі ґрунту».

В Україні зареєстровано понад 1000 пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання. Більшість із них, йдеться у зверненні, застосовуються з порушеннями вищезазначених норм і правил. А найгостріше стоїть питання обробки полів сільськогосподарських культур авіаційним методом.

Відтак депутати обласної ради готові звернутися до Кабінету Міністрів України з кількома пропозиціями. Передусім проситимуть заборони на законодавчому рівні внесення пестицидів та агрохімікатів авіаційним способом. Крім того, пропонується переглянути державний реєстр дозволених до використання в Україні пестицидів і агрохімікатів, з подальшою забороною використання небезпечних, відповідно до рішення ФАО/ВООЗ, препаратів. Обласна рада пропонуватиме переглянути Державні санітарні правила «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» відповідно до норм і правил Європейського законодавства. Крім того, пропонується збільшити відстань санітарно-захисних зон навколо населених пунктів.

Крім того, депутати уряд розробити дієвий механізм контролю за вмістом пестицидів у воді, повітрі, ґрунтах, за тим, які саме пестициди використовують агропідприємства та в якій кількості. Сьогодні ж проводиться лише перевірка наявної документації на використання пестицидів підприємствами.

У зверненні йдеться також про вимогу посилити відповідальність суб’єктів господарювання, фізичних осіб за порушення вимог законодавства про пестициди та агрохімікати.

Проект Звернення вже розглянули на своєму засіданні члени постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку села і рекомендували винести дане питання на розгляд сесії 7 грудня.

,