Лісгоспи Івано-Франківщини першими розпочали надання українським пралісам заповідного статусу

14 Листопада, 2018
14 Листопада, 2018 admin

Лісгоспи Івано-Франківщини першими розпочали надання українським пралісам заповідного статусу

Івано-Франківське обласне управління лісового та мисливського господарства розпочало заповідання пралісів на території держлісгоспів області. Болехівський лісгосп першим подав висновок про надання відповідного статусу лісам на площі у майже півтораста гектарів. Решта держлісгоспів області незабаром теж узаконять праліси на своїх територіях — підготовка необхідних документів вже завершується.

Юрій Шпарик, доцент кафедри лісознавства Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника, пояснює: “Щоб створити на базі пралісів об’єкт природно-заповідного фонду, потрібно два документи —- наукове обґрунтування і клопотання про створення пралісової пам’ятки природи. Підставою для створення пралісової пам’ятки природи є висновок про відповідність певної ділянки лісу критеріям пралісів, квазіпралісів чи природних лісів”.

Всесвітній фонд природи WWF в Україні надає активну допомогу обласним управлінням у підготовці належної документації для заповідання ділянок, які були попередньо ідентифіковані фондом як праліси та квазіпраліси. У процесі ідентифікації та затвердження пралісових ділянок беруть участь також ВО “Укрдержліспроект”, Український науково-дослідний інститут гірського лісівництва ім. П.С. Пастернака, Прикарпатський національний університет і лісокористувачі.

“Це перше в Україні застосування пакету правових актів про праліси, розробленого і прийнятого на виконання вимог Карпатської конвенції. Виходить на стадію практичного завершення робота, розпочата більше 10 років тому і яка є результатом спільних зусиль науковців і практиків у сфері лісівництва й охорони природи, співпраці Мінприроди, Держлісагентства, міжнародних та українських природоохоронних організацій”, — Роман Волосянчук, координатор проектів WWF зі збереження пралісів.

Закон про збереження пралісів було прийнято ще у 2017 році. Через рік,  у травні, Мінприроди офіційно затвердило частиною нормативно-законодавчого поля України розроблені WWF критерії та методику ідентифікації пралісів, квазі-пралісів та природних лісів.

Руслан Осташук, начальник Івано-Франківського Обласного управління лісового господарства: “Держлісагентство ще з січня 2018 наклало тимчасовий мораторій на будь-які рубки на ділянках, ідентифікованих WWF як праліси чи квазі-праліси, до прийняття офіційного рішення про статус кожної із них, і в Івано-Франківській області цього чітко дотримуються. Ми підготували клопотання про створення пралісових пам’яток природи у ДП “Болехівське лісове господарство”.

Наступним кроком стане подання клопотання в обласне управління екології Івано-Франківської ОДА, яке розгляне документи і, якщо все гаразд — передасть їх на голосування до обласної ради.

“Те, що Івано-Франківське ОУЛМГ першим ініціювало процес заповідання пралісів, є прецедентом. Ми вітаємо такий крок і сподіваємося що Закарпатське та Чернівецьке обласні управління підхоплять цю ініціативу”, — Тарас Ямелинець, спеціаліст з охорони лісів WWF в Україні.

В минулі роки WWF в Україні при підтримці компанії ІКЕА, DEG та Фонду Суккова провівмасштабні роботи з попередньої ідентифікації пралісів і старовікових лісів в Українських Карпатах. Разом з іншими організаціями, станом на 1 січня 2018 року було виявлено понад 90 тисяч гектарів старовікових лісів, зокрема близько 50 тисяч га пралісів. Загальна площа пралісів у лісгоспах, підпорядкованих Державній агенції лісових ресурсів Україні сягає понад 26 тисяч га, а разом зі старовіковими лісами (квазі-пралісами) — понад  59 тисяч га.

 

,