Швеція ділиться досвідом екологічного виробництва тепла та електроенергії із сміття

26 Жовтня, 2018 admin

Швеція ділиться досвідом екологічного виробництва тепла та електроенергії із сміття

У  м. Уппсала (Швеція) Голова Держенергоефективності Сергій Савчук у складі української делегації відвідав виробничі потужності однієї з провідних в Європі енергетичних компаній «Vattenfall», що генерує тепло та електроенергію для міста, в основному, із промислових та побутових відходів.

Компанія «Vattenfall» має понад 100-річний досвід роботи в енергетиці та власними проектами демонструє переваги централізованого опалення міст енергією з біомаси і сміття.

Так, теплова потужність об’єкта – 400 МВт, а електрична – 50 МВт. Станція забезпечує фактично всі потреби міста Уппсала у тепловій енергії та гарячій воді.

При цьому представники компанії «Vattenfall» вважають, що у централізованому теплопостачанні краще використовувати сміття для генерації енергії із високоякісними екологічними технологіями очистки газів, ніж мати 9000 індивідуальних котлів і задимлене місто, як було раніше.

Завдяки таким потужностям місто позбавляється проблем із сміттєзвалищами, а екологія покращується.

Наразі компанія «Vattenfall» займається модернізацією потужностей. У планах на найближчі роки – продовжувати забезпечувати місто енергією з біомаси, сміття, теплових насосів і ввести в експлуатацію ще станцію на деревній щепі. Кінцева мета – перетворити Уппсалу на місто з нульовими викидами вуглецю до 2030 року.

«Саме такі потужності вкрай потрібні українським містам, залежним від газу та водночас багатим на біоенергетичні ресурси», – повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Сьогодні Швеція навіть імпортує сміття для генерації необхідної енергії, а в Україні близько 10 млн тонн сміття збирається щорічно на звалищах та полігонах, погіршуючи навколишнє середовище.

Тож Сергій Савчук запросив представників компанії вивчати потенціал українського ринку та реалізовувати спільні проекти з генерації енергії із сміття.

Джерело: Урядовий портал

, ,