Україна спільно з Єврокомісією розробить план захоронення радіоактивних відходів

18 Жовтня, 2018
Posted in Новини
18 Жовтня, 2018 admin

Україна спільно з Єврокомісією розробить план захоронення радіоактивних відходів

Україна спільно з Європейською комісією розробляє національний план геологічного захоронення радіоактивних відходів (РАВ).

Про це повідомили в Державному агентстві з управління Зоною відчуження.

«Створення геологічного сховища для високоактивних радіоактивних відходів передбачено українським законодавством. Зараз це єдиний економічно виправданий і коректний по відношенню до прийдешніх поколінь варіант, адже геологічне сховище забезпечить надійну та тривалу ізоляцію РАВ від потрапляння радіоактивних речовин у біосферу. Для нас проблема захоронення РАВ зараз дуже актуальна, тому старт розробки національного плану дій – це величезний крок вперед», – прокоментував перший заступник голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Олег Насвіт.

Проект має визначити процес вибору майданчика для майбутнього сховища, забезпечити розробку плану та кошторису, навчання фахівців, а також підтримку у формуванні позитивного ставлення громадськості до цього об’єкта. Розрахований він на 2 роки, і реалізовуватиметься консорціумом у складі підприємств Франції, Німеччини, Швеції, а також за участю одного з підприємств НАН України.