Скільки років життя забирає у нас брудне повітря?

30 Серпня, 2018 admin

Скільки років життя забирає у нас брудне повітря?

Вчені підрахували, наскільки скорочується життя людини при диханні забрудненим повітрям. Прочитавши висновки їх досліджень, хочеться переїхати в село, пише портал про здоров’я.

Скільки років життя забирає у нас брудне повітря? Всі вже і так давно знають, що забруднення повітря погано впливає на здоров’я, що призводить до скорочення років життя. Але вчені змогли підрахувати, наскільки саме коротше стає наше життя через погану екологію.

Виявляється, забруднення повітря скорочує середню тривалість життя приблизно на один рік. У найбільш забруднених країнах Азії та Африки – на 1,5-2 роки. А в Україні трохи більше дев’яти місяців.

В даному випадку, мова йде про забруднення частинками розміром менше 2,5 мікрометра. Вони можуть викликати хвороби серцево-судинної системи, легенів і передчасну смерть. Вважається, що безпечна норма – 10 мікрограмів частинок на кубічний метр повітря. Такий розмір присутній в кількох розвинених країнах. Але статистика показує, що 95% жителів нашої планети дихають занадто брудним повітрям, живучи в містах.

Фахівці університету Техасу проаналізував статистику 185 країн за 2016 рік. Вони з’ясували, що в середньому, забруднення викликає скорочення життя на 1,03 року. Враховуючи, що куріння забирає 1,82 року, нездорове харчування – 1,67 року, погана питна вода – 0,57 року.

У країнах, де повітря відносно чисте, забруднення повітря забрало кілька місяців життя. У 42 країнах забруднення забирає більше року життя. Найважча ситуація в Південній Азії, де брудне повітря вважається небезпечніше всіх видів онкології.

,