Екологічний скандал: громада вимагає негайного звільнення директора водоканалу

30 Серпня, 2018 admin

Екологічний скандал: громада вимагає негайного звільнення директора водоканалу

Через ситуацію з якістю води у річці Тетерів та у кранах містян громадські активісти на позачерговій сесії вимагали негайної відставки директора «Житомирводоканалу» Андрія Нікітіна.
Активісти вкотре наголошували міським депутатам, що директор місцевого водоканалу Андрій Нікітін неналежним чином виконує свої обов’язки, і цьому є низка підтверджень. Ба більше, на керівника підприємства відкрито декілька кримінальних проваджень.
«Ми виступаємо проти продовження контракту керівнику КП «Житомирводоканал» Андрію Нікітіну та вимагаємо його відставки! Якість води у місті жахлива, усі комунікації – гнилі! Ви подивіться, що тече з наших кранів – кава! Директор не виконує свою роботу. А коли були створені робочі групи з приводу викидів у річку Тетерів, то Нікітін туди не являвся. Лише один раз. І то доводилося ледь не силою затягувати на засідання. Такого, як при Нікітіні, з водою у Житомирі ніколи не було! А скільки порушень при тендерних закупівлях, кримінальних справ? Всі мовчать чомусь про це. На жаль, директорами комунальних підприємств останнім часом стають особи з інших міст, які не мають відповідної освіти. Проголосуйте прямо зараз за його відставку», – заявили активісти.
«Громадськість обурена цією ситуацією. Ви хіба не бачите, що відбувається за два роки діяльності цього директора? Ви, коли підписували договір, ви знали про низку кримінальних справ, відкритих на цю людину? За два роки він убив нашу річку. Прийшов і труїть наших людей похилого віку. Не кожен може піти в місто і купити собі чистої води. Це ваше обличчя, депутати, прийміть якесь рішення. Створюйте робочу групу, скасуйте його», – закликав Богдан Фещенко.
На думку міського голови Сергій Сухомлина, на сьогодні до директора водоканалу прикуто багато уваги лише через те що стартувала реалізація проекту Світового банку. «До водоканалу дуже багато уваги прикуто через те, що пішла реалізація проекту Світового банку. Щодо цієї теми постійно висловлюються громадські організації. Є з них частина, які дійсно вболівають, але мені також давали інформацію, що активісти скуповували на Житньому базарі мертву, дохлу рибу», – зазначив Сергій Сухомлин.
Житомирських активістів обурили обвинувачення мера міста. У коментарі журналістам «20 хвилин» громадський діяч Ігор Малі розповів: у міського голови свої плани відносно директора водоканалу, через те він його захищає. «Дивує, чому так наполегливо міський голова Сергій Сухомлин захищає директора водоканалу. 4 місяці тому, коли водоканал скидав нечистоти в річку, Сергій Іванович сказав, що продовжує його контракт на 2 місяці. Коли ми прийшли на сесію, просили відставку Нікітіна, адже вода з кранів тече жахливої якості. Ми не задоволені його роботою, і ми обурені, чому досі ця людина керує водоканалом.
Наскільки нам відомо, європейський банк виділяє на водоканал великі кошти, і питання лише у відкатах. З Нікітіним питання вирішено, він буде відкатувати як потрібно. Тому вони не хочуть посади на місце директора чесну людину. Сергію Івановичу дозволяє совість обвинувачувати людей в тому, що вони скуповують по 7-8 тонн дохлої риби. Це просто жах. І це лише заради того, щоб залишити Нікітіна на даній посаді, але цього не буде! Ми просто не дамо», – зауважив Ігор Малі.
Під час брифінгу на питання журналістів мер розповів, що за наявною у нього інформацією активісти скуповували дохлу рибу на прилавках ринку за день до акції проти водоканалу. «Водоканал, я розумію, – тема дуже чутлива для житомирян. Мені надавали інформацію, якраз з АТОшних організацій, що люди скуповували на Житньому базарі дохлу рибу для того, щоб трішки поштормити водоканал, такий факт також є. Я не думаю, що цьому потрібно приділяти увагу, але навесні відбувався скид у річку Тетерів в районі Корбутівки. Цьогоріч до даної ситуації було прикуто дуже багато уваги активістів, але нікого не цікавило питання, що такі скиди відбувалися двічі на рік протягом останніх 30-ти років. Це така технологія водоканалу. Він таким чином був побудований. Зараз ми будемо змінювати цю систему, у ракурсі Світового банку цієї схеми вже немає. Але треба час для того, щоб привести все до ладу», – розповів Сергій Сухомлин.
Після відкритої заяви міським головою про закупівлю громадськими діячами дохлої риби за коментарем про заяву міського голови журналісти «20 хвилин» звернулись до інспектора з торгівлі на Житньому ринку. «Заява про те, що у нас на ринку продають дохлу та мертву рибу, – це справжня брехня. Можемо піти до рибного павільйону і побачимо, якою рибою там торгують. Я можу, особисто дивлячись в очі Сергію Сухомлину, сказати: ваші звинувачення щодо мертвої риби – брехня», – прокоментувала ситуацію головний інспектор з торгівлі на Житньому ринку.
Начальник Державної екологічної інспекції у Житомирський області Сергій Зибалов додав, що факт збруднення річки Тетерів та загибелі риби був зафіксований екологічною інспекцією та рибоохоронним патрулем. «Наразі матеріали передані та знаходяться у поліції», – каже керівник екоінспекції області. Місцеві активісти наголошують і на тому, що в кабінетах міського голови та інших чиновників вода питна уся в кулерах та пляшечках, не виключено, що її купують за кошти житомирян, які платять податки. «Чому ж депутати витрачають мільйони грошей, подають нам в кранах брудну воду, а особисто п’ють привозну питну воду? Це лише підтверджує той факт, що воду з крану пити не можна, вона отруйна. На будь-яких засіданнях на столах у чиновників стоїть вода не з місцевих кранів, а привозна», – обурено прокоментував Ігор Малі. За інформацією активістів, міський голова Сергій Сухомлин «вживає воду російського походження, одного з діючих брендів виробника води в країні». Найближчим часом директор КП «Житомирводоканал» прозвітує перед місцевими депутатами. Останні мають вирішити, чи будуть кадрові рішення на комунальному підприємстві.
, ,