Проти «Гайсинського спиртзаводу» порушили справу за забруднення екології

25 Серпня, 2018 admin

Проти «Гайсинського спиртзаводу» порушили справу за забруднення екології

Позаминулого року директор заводу Вадим Лапатін пообіцяв, що підприємство відшукає можливість профінансувати встановлення нової системи очищення. Але й досі там нічого не зроблено. Національна поліція відкрила кримінальне провадження проти державного «Гайсинського спиртзаводу» за забруднення екології. Про це повідомляє УНІАН.
Як пише видання, провадження №12018020120000328 було відкрито Гайсинським відділом поліції 19 липня. Наразі правоохоронці розслідують справу за ознаками злочину, передбаченого статтею 236 Кримінального кодексу – про порушення правил екологічної безпеки.
«Історія із скаргами жителів Гайсинського району на різке погіршення екології тягнеться ще з початку цього десятиліття. Тоді на це підприємство зайшов новий приватний інвестор – «Корпорація Скіф-96», яка мала плани на виробництво біоетанолу. І хоча біоетанол вважається сприятливим для екології видом палива, для мешканців навколишніх сіл оновлене виробництво навпаки перетворило життя на справжнє пекло. Старі фільтраційні поля із заводськими викидами впоратися не змогли, і повітря навколо спиртзаводу стало нагадувати газові тортури. У водоймах через потрапляння хімікалій регулярно гине риба», – пише видання.
Позаминулого року директор заводу Вадим Лапатін пообіцяв, що підприємство відшукає можливість профінансувати встановлення нової системи очищення. Але й досі там нічого не зроблено.
Місцеві жителі обурені забрудненням через роботу спиртзаводу Місцеві жителі обурені забрудненням через роботу спиртзаводу Цього літа жителі сіл Гайсинського району зверталися із листами до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, члена Комітету ВР з питань охорони здоров’я та вихідця з Вінниччини Сергія Березенка, нардепа Дмитра Андрієвського, чий помічник Олексій Архіпов є директором тої таки «Корпорації Скіф-96». Втім, жоден з державних органів чи чиновників не поспішив прийти селянам на допомогу.

Сергій Рижак, голова ГО «Громадський рух Гайсинщини», каже, що громада сіл після відкриття провадження поліцією не дасть правоохоронцям спустити цю справу на гальма. «В минулому вже мали місце прецеденти, коли у відповідь на ініційовані розслідування завдяки «чесним та непідкупним» екологічним інспекторам з’являлися довідки про те, що завод екологічних норм не порушує», – пише видання.
«Якщо нам знову в результаті дадуть якусь беззмістовну цидулку і спробують заговорити зуби – буде конфлікт. Так з людьми поступати не можна, бо ситуація вже на межі відкритої війни з заводом», – підкреслив Сергій Рижак.

Цього літа жителі сіл Гайсинського району зверталися із листами до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, члена Комітету ВР з питань охорони здоров’я та вихідця з Вінниччини Сергія Березенка, нардепа Дмитра Андрієвського, чий помічник Олексій Архіпов є директором тої таки «Корпорації Скіф-96». Втім, жоден з державних органів чи чиновників не поспішив прийти селянам на допомогу.

, ,