Жителі Оболоні потерпають від нестерпного смороду

26 Липня, 2018 admin

Жителі Оболоні потерпають від нестерпного смороду

Мешканці Оболоні вимагають привести роботу асфальтового заводу до належних норм. Мешканці Оболоні вже тривалий час виступають проти забруднення повітря місцевим асфальтовим заводом КП «Автодорсервіс».
Керівництво підприємства із звинуваченнями не погоджується й спілкуватися с активістами не поспішає. Жителі вулиці Куренівської та прилеглих районів потерпають від неприємного сусідства з заводом, який займається виробництвом та реалізацією асфальтобетонної суміші. Його викиди вже не один рік забруднюють навколишню атмосферу. Ситуація погіршується влітку, коли діяльність підприємства активізується у зв`язку зі збільшенням ремонтних робіт на дорогах і зростаючим попитом на асфальт. Тоді в повітрі, особливо у ранковий і вечірній час, відчувається різкий сморід хімічних речовин, а провітрювати квартири просто неможливо.
Люди вже неодноразово зверталися до керівництва підприємства, депутатів Київради, а також екологічних служб з проханням привести роботу заводу до належних норм або взагалі перенести його в інше місце. Проте проблема так і залишається невирішеною. Громадський активіст Костянтин Чернодьоров розповів, що на території підприємства періодично звалюють десятки тонн рубленого асфальту, знятого з дорожнього покриття на переробку, який від сонця нагрівається і посилює сморід. А також, що на заводі використовують старі технології переробки асфальтобетону і через погане фільтрування викидів виробництва допускають забруднення повітря. Це підтверджують результати аналізів незалежних екологів. «Проблема неодноразово розглядалася на постійних комісіях Київради, – зазначив активіст. – Було створено робочу групу, яка займалися її вирішенням, також подана відповідна петиція до міської влади, в якій зазначалося, що за висновками Науково-дослідного інституту екології у цьому районі Оболоні найвищий показник забруднень формальдегідами по Києву. Але завод продовжує отруювати навколишнє середовище. При цьому його керівництво запевняє, що підприємство дотримується норм шкідливих викидів, а грошей на модернізацію систем очистки їм не виділяють».
Попри те, що до вирішення екологічної проблеми підключилися й депутати Київради, змін у ситуації не відбувається, протистояння оболонців та їх небажаного «сусіда» триває. Костянтин Богатов, депутат Київради розповів: «У минулому році для вирішення проблеми щодо асфальтового заводу на Оболоні створено спеціальну робочу групу при КМДА.
На її засіданнях ми неодноразово спонукали постійну комісію Київради з питань транспорту, зв’язку та реклами ініціювати проведення позапланової перевірки підприємства екологічною інспекцією. Але за дивним збігом обставин, коли інспектор навідувався на підприємство, воно чомусь не працювало. Також спільно з комунальною корпорацією «Київавтодор» ми шукали можливості перенесення підприємства подалі від Оболоні, намагалися залучити бюджетне фінансування для закупівлі необхідного фільтрувального обладнання. Але робота не принесла бажаних результатів, оскільки підприємство, напевне, не зацікавлене у вирішенні цього питання, не проводить належної модернізації та не йде на контакт із місцевими жителями». У жовтні нинішнього року закінчується термін дії дозволу на викиди забруднюючих речовин у атмосферне повітря стаціонарними джерелами КП «Автодорсервіс».
Залишається сподіватися, що управління екології та природних ресурсів КМДА не продовжить його. Завод має припинити забруднювати повітря, зазначив депутат.
, ,