Унаслідок забруднення водойми в Андрушівці загинуло 8 тисяч риб

6 Липня, 2018 admin

Унаслідок забруднення водойми в Андрушівці загинуло 8 тисяч риб

У Житомирській області внаслідок забруднення річки в Андрушівці загинуло 8 тисяч риб. Збитків державі нанесено у більш ніж 2 млн грн. Про наслідки забруднення повідомили в держрибагентстві.
До Управління Держрибагентства в Житомирській області надійшло повідомлення про загибель риби у р. Гуйва, що в м. Андрушівка Житомирської області. На місце події одразу виїхали спеціалісти Житомирського рибоохоронного патруля та Держекоінспекції у Житомирській області.
В результаті було обстежено берегову лінію річки поблизу ДП «Коростишівський спиртовий комбінат». Візуальним оглядом р. Гуйва встановлено, що вода була каламутно-зеленого кольору та мала різкий неприємний запах. Крім цього, було виявлено загиблу рибу в кількості 8 527 екземплярів (плітка, окунь, краснопірка, щука, верховодка, судак та карась). На підставі Акту обстеження берегової лінії р.Гуйва працівниками патруля були розраховані прямі збитки та збитки від втрати потомства в сумі 2 374 963 грн.
Спеціалістами Житомирського рибоохоронного патруля були відібрані зразки загиблої риби та направлені до Житомирської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини. Також працівники Держекоінспекції відібрали проби води у відповідних місцях для проведення лабораторного дослідження. На місці події був заміряний рівень розчиненого кисню, концентрація якого становила 7,51-8,81 мг/дм3, що є достатнім для нормального функціонування живих водних організмів.
За результатами вимірювань показників складу та властивостей вод у відібраних пробах, Держекоінспекцією зафіксовано значний рівень хімічного споживання кисню (ХСК) 180 мгО/дм3в місці забруднення, 136 мгО/дм 3 та 146 мгО/дм 3 відповідно вище та нижче місця забруднення. Біохімічне споживання кисню (БСК-5) в місці забруднення становить 27 мгО 2 /дм 3 та суттєво нижчі показники вище та нижче місця забруднення.
П’ятого липня за результатами лабораторних досліджень Житомирської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів було встановлено, що в надісланому зразку води не відповідає нормі показник кольоровості. При іхтіопатологічному дослідженні трупів даних риб ектопаразитів та ендотермітів не виявлено. Патзміни виявлені в даному матеріалі, характерні дії хімічних речовин на рибу, що одноразово потрапили у воду. Матеріали справи буде направлено до правоохоронних органів в Житомирській області для надання правової оцінки та прийняття рішення відповідно до чинного законодавства України.
Довідкова інформація: Складність аналізу результатів досліджень полягає в тому, що на сьогодні в Україні відсутні нормативи ГДК (гранично-допустимої концентрації) забруднюючих речовин для водних об’єктів господарсько-побутового призначення в межах населених пунктів.