Бізнес платитиме за переробку обгорток своїх товарів, — Мінекології

6 Червня, 2018 admin

Бізнес платитиме за переробку обгорток своїх товарів, — Мінекології

Міністерство екології презентувало Національну стратегію управління відходами, яка має фундаментально змінити галузь переробки сміття в Україні до 2030 року.

Україна планує зрівнятися із Європою у питанні переробки сміття в 2030. Вже за 12 років кожен другий житель країни сортуватиме непотріб, а держава забезпечить переробку 70% твердих побутових відходів. Саме такі цілі поставили собі урядовці, презентуючи Національний план управління відходами. Презентація і обговорення плану триває п’ятого і шостого червня у Києві. Цей документ революційний, адже за 26 років незалежності в Україні не було стратегічної політики щодо сміття, каже міністр Екології Остап Семерак.

Глобальні зміни почнуться із прийняття рамкового законопроекту. Його, за словами міністра, мають розробити восени. На основі цього закону напишуть ще 9 секторальних документів – окрема під кожен вид сміття. Головна зміна торкнеться бізнесу. «Хто забруднює, той і платить», кажуть у Міністрестві. Закон змусить бізнес відповідати за упаковку власного товару. На думку заступника Міністра екології Миколи Кузьо це вмотивує виробників використовувати більш екологічні матеріали.

Микола Кузьо: Ключовим елементом нової системи стане Розширена відповідальність виробника. Після впровадження нової стратегії виробник відповідатиме за збирання та утилізацію використаної упаковки, а також товарів, що відслужили свій термін. У бізнеса буде кілька варіантів. Один – створити організацію (самостійно або об’єднавшись з колегами), яка відповідатиме за їхні відходи і платити їй. Або платити високий податок. Цей податок фактично не дасть компанії вийти на ринок. У Європі схема працює саме так: або бізнес співпрацює з такою організацією або платить податок.

Це працює. Якщо бізнес несе відповідальність за власні упаковки, то він задумується на еко-дизайном. Він виробляє такі упаковки, які легко переробляти, бо так він менше витратить.

Не менше відповідальності нова стратегія покладе і на владу на місцях. Микола Кузьо наголошує, інвестори готові до співпраці, але місцевій владі доведеться перестати працювати із чорним ринком — нелегальними полігонами. За це штрафуватимуть.

“Сміття це не проблема, а можливість», — відзначила віце-премєр міністр з євроінтеграції  Іванна Клімпуш-Цинцадзе. Залучення інвесторів дозволить українському ВВПвирости на 4% та створити тисячі робочий місць. За її словами потенційний оборот ринку переробки відходів в Україні складе мільярд 250мільйонів доларів.

«Інвесторів, які готові вкласти гроші в українські відходи, вже багато, — каже міністр екології Остап Семерак а у Львові вже навіть запустили пілотний проект. Також готуютья окремі проекти у Харкові, Дніпрі і Києві».

Зазначимо, до сміттєвої революції українську владу підштовхнула угода про ассоціацію. Саме у ній прописаний дедлайн до 2030 року та умови, які увійшли до національної стратегії з переробки сміття. вропейський союз переходить на економіку замкненого циклу. Це означає, що відходи знову стають сировиною для виробництва чи економіки. У зв’язку із цим Єс видав ряд директив, план дій та Пакет економіки замкненого циклу. У всіх цих документах вказані норми, яких мають досягнути держави члени ЄС.

Нагадаю, щороку українці викидають на смітник 11 млн тон сміття. Це понад 260 кілограмів на людину. Майже все воно відправляється на сміттєзвалище. До речі, сміттєві полігони займають 7% нашої країни. Це майже 43 тисяч квадратних метрів. Майже таку саму площу займають області: Київська та Закарпатська. За рік Україна переробляє лише три відсотки сміття, стільки ж спалює.

 

, , ,