​Топ-10 найбільш екологічно брудних місць на планеті

1 Червня, 2018 admin

​Топ-10 найбільш екологічно брудних місць на планеті

Величезні кількості небезпечних відходів потрапили в атмосферу. Промисловість і паливні компанії знищують природні ресурси, вирубують ліси і випускають смертельні речовини в атмосферу. На Землі є місця, яким, здається, вже ніщо не допоможе, тільки час.

99% вчених сходяться на думці, що клімат на Землі змінюється з величезною швидкістю, швидше, ніж вони можуть це проаналізувати. Нафтовидобувні та інші промислові компанії платять щедрі дотації, щоб прикрити сороміцькі наслідки своєї діяльності.

Вуглекислий газ – лише одна з безлічі причин глобальної зміни клімату. Набагато більш серйозну проблему представляє собою метан – він приблизно в 17 разів токсичніший вуглекислого газу. Про це пише 2+2.

У міру того як тануть льодовики в океанах, виробляється метан, який був захований у них протягом мільйонів років у вигляді заморожених рослин. Якщо всі льодовики Гренландії об’ємом 2,3 кубічних кілометра розтануть, рівень світового океану підніметься на 7,2 метра, і сотня найбільш населених міст в світі виявиться повністю під водою. Поки невідомо, за скільки часу другий за обсягом крижаний покрив в світі може розтанути, але найгірше те, що найбільший льодовик – Антарктида – вже почав танути.

Пропонуємо вашій увазі топ-10 найбільш забруднених місць планети:

10. Агбогблоші, Гана – звалище електронних відходів. 

Велика частина електроніки, яку ми викидаємо, швидше за все, виявиться на величезному, постійно палаючому звалищі в Гані. Тут жахливий вміст ртуті, в 45 разів більший, ніж допустимо в США. Більше 250 тисяч громадян Гани живуть в небезпечних для здоров’я і життя умовах. Особливо це стосується тих, чия робота – ритися в цьому звалищі в пошуках металів, що підлягають переробці.

9. Норильськ, Росія – рудники і металургія. 

Колись тут були табори для ворогів народу, а тепер – це друге за величиною місто за полярним колом. Перші копальні тут з’явилися в 1930-і, коли ніхто і не думав про екологію. Тут знаходиться найбільший в світі комплекс з плавлення важких металів, який виділяє близько двох мільйонів тонн діоксиду сірки в атмосферу щорічно. Шахтарі в Норильську живуть на десять років менше, ніж в середньому в світі. Це одне з найбільш забруднених місць у Росії: навіть сніг має присмак сірки і чорний колір. Викиди діоксиду сірки викликають такі захворювання як рак легень.

8. Дельта річки Нігер, Нігерія – розливи нафти. 

Кожен день з цієї зони викачується близько двох мільйонів барелів нафти. Близько 240 тисяч барелів потрапляє в дельту річки Нігер. З 1976 по 2001 рік тут зафіксовано близько семи тисяч випадків розливу нафти в річці, і велика частина цієї нафти так і не була зібрана. Розливи сильно забруднили повітря, в результаті чого утворилися такі канцерогени, як поліциклічні вуглеводні. За оцінками, наведеними в дослідженні 2013 року, забруднення, викликане розливами, має величезний вплив на посіви злакових культур, що призвело до зростання розладів травлення у дітей на 24%. Серед інших наслідків розливу нафти також називають рак і безпліддя.

7. Матанса-Ріачуело, Аргентина – промислове забруднення. 

Близько 15 тисяч компаній скидають токсичні відходи прямо в річку Матанса-Ріачуело, яка протікає через столицю Аргентини Буенос-Айрес. Люди, які живуть там, майже не мають джерел чистої питної води. Тут високий рівень захворювань, пов’язаних з діареєю, онкологією і респіраторними захворюваннями, який досягає 60% серед 20 тисяч осіб, що живуть на берегах річки.

6. Хазарібагх, Бангладеш – шкіряне виробництво. 

Близько 95% зареєстрованих шкіряних фабрик в Бангладеші знаходяться в Хазарібагхе, районі в столиці країни місті Дакка. Тут використовуються застарілі і заборонені в інших країнах методи вичинки шкіри, не кажучи вже про те, що всі ці виробництва викидають близько 22 тисяч куболітрів токсичних хімікатів в найбільшу річку. Шестивалентний хром, який міститься в цих відходах, викликає рак. Жителі змушені миритися з високим рівнем респіраторних і шкірних захворювань, а також з кислотними опіками, нудотою, запамороченнями і свербінням.

5. Долина річки Чітарум, Індонезія – промислове і побутове забруднення. 

Рівень вмісту ртуті в річці більше ніж у тисячу разів перевищує стандарти американського Агентства охорони навколишнього середовища. Додаткові дослідження виявили вкрай високі рівні токсичних металів, в тому числі марганцю, заліза і алюмінію. Столиця Індонезії Джакарта – місто з населенням у 10 мільйонів чоловік. Долина річки Чітарум вкрита великою кількістю різноманітного отруйного сміття – промислового і побутового, яке скидається прямо в води річки.

4. Дзержинськ, Росія – хімічне виробництво. 

300 тисяч тонн небезпечних хімічних відходів було викинуто в місті і навколо нього з 1930 по 1998 рік. У 2007 році Дзержинськ увійшов до Книги рекордів Гіннесса як найбільш отруйне місто на планеті. У пробах води виявлені рівні фенолів і діоксинів, що в тисячі разів перевищують норми. Ці речовини безпосередньо пов’язані з раком і захворюваннями, що ведуть до інвалідності. У 2006 році середня тривалість життя жінок тут становила 47 років, а чоловіків – 42 роки, при чисельності населення у 245 тисяч чоловік.

3. Чорнобиль, Україна – аварія на атомній електростанції. 

Аварія на Чорнобильській АЕС утримує звання найжахливішої ядерної катастрофи в історії. Викид радіації в результаті аварії виявився приблизно в сто разів більше, ніж в результаті бомбардувань Хіросіми і Нагасакі. Околиці міста пустують понад 20 років. Вважається, що близько 4 тисяч випадків раку щитовидної залози, а також мутації у новонароджених викликані наслідками катастрофи.

2. «Фукусіма Даїчі», Японія – аварія на атомній електростанції. 

Після сильного землетрусу 15-метрове цунамі накрило охолоджуючі блоки трьох реакторів «Фукусіми», що призвело до атомної аварії 11 березня 2011 року. Понад 280 тисяч тонн води з хімічними відходами утримуються на електростанції зараз, а ще близько 100 тисяч тонн води, як вважають, перебувають в підвалах чотирьох реакторів в турбінних цехах. Ліквідатори аварії намагалися відправити туди роботів, але вони плавилися, коли підходили надто близько. Люди в цій місцевості ризикують захворіти різними видами раку. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, це найзабрудненіше місце в світі. Тут на 70% вище ризик отримати рак щитовидної залози серед дівчаток, які зазнали опромінення в дитинстві, на 7% вище ризик раку щитовидної залози серед хлопчиків і на 6% вище ризик раку грудей у жінок.

1. Озеро Карачай, Росія. 

Вважається, що озеро Карачай – це найбрудніше місце на Землі. Воно знаходиться поруч з виробничим об’єднанням «Маяк», яке випускає компоненти ядерної зброї, ізотопи, займається зберіганням і регенерацією відпрацьованого ядерного палива. Це найбільше і одне з найменш ефективних подібних виробництв в Росії. Воно викидає відходи в річку, що впадає в озеро Карачай, з 1950-х років. Місце було засекречено аж до середини 1990-х років. На виробництві сталося кілька ядерних аварій і токсичні відходи потрапили в озеро. До того як влада визнала ці факти, серед населення Челябінської області на 40% зросла кількість випадків лейкемії, на 25% – вроджених дефектів і на 20% – раку. Досить опромінення протягом однієї години біля озера, щоб померти.

, ,