Суд зобов’язав внести до ЄРДР відомості екологів Маріуполя про злочин “Азовсталі” за забруднення навколишнього середовища

31 Травня, 2018 admin

Суд зобов’язав внести до ЄРДР відомості екологів Маріуполя про злочин “Азовсталі” за забруднення навколишнього середовища

Жовтневий райсуд Маріуполя зобов’язав поліцію внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЕРДР) заяву екологів Маріуполя про злочин з боку керівництва металургійного комбінату “Азовсталь” (Донецька обл.) за забруднення навколишнього природного середовища – надмірні викиди шкідливих речовин в атмосферу і погіршення екологічної ситуації в місті.

“Зобов’язати уповноважену особу Центрального відділу (ЦО) Головного управління Національної поліції (ГУНП) в Донецькій області внести відповідні відомості про кримінальні правопорушення, викладені в заяві голови правління громадської організації “Ініціативна група “Разом” (“Разом” – ІФ) Бородіним М. В. №224 від 16 травня 2018 року. Визначення оскарженню не підлягає”, – йдеться в ухвалі суду, копію якого розмістив на своїй сторінці в Facebook голова комісії Маріупольської міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров’я та екології Максим Бородін.

Згідно з документом, суд задовольнив скаргу екологічної громадської організації за невнесення відомостей про злочин до ЄРДР на засіданні у вівторок, 29 травня, оприлюднивши в своєму визначенні вступну та резолюційну частини.

У коментарі до визначення суду М.Бородін звернув увагу керівництва поліції в Маріуполі і в Донецькій області на низький рівень обізнаності в сфері законодавства з боку слідчих.

“Це вже не вперше, коли слідчі не знають процесуального законодавства, порушують його і безпідставно відмовляють у внесенні справи до ЄРДР. Цього разу замість того щоб відкрити ЄРДР, згідно нашої заяви щодо протиправних дій дирекції МК “Азовсталь” і потім направити справу за територіальною ознакою до Лівобережного відділу, слідчі не відкривають ЄРДР, а приймають нашу заяву як звернення! це порушення законних процедур і сьогоднішній вирок слідчого судді це підтвердив”, – констатував глава екокомісії міськради.

Як повідомлялося, екологи Маріуполя 16 травня 2018 року звернулися до поліції із заявою про вчинення керівництвом “Азовсталі” злочину в сфері забруднення навколишнього середовища. За даними екологів, найбільшої шкоди середовищу завдає робота киснево-конвертерного цеху МК “Азовсталь”.

“Нещодавно ми попереджали керівника “Азовсталі” Енвера Цкітішвілі компанії “Метінвест”, що входить в групу System Capital Management, про те, що без вирішення питання з древніми газоочистками цього цеху не можна продовжувати його роботу. Але мало того що продовжують, ВОНИ ЩЕ І ЗБІЛЬШИЛИ КІЛЬКІСТЬ плавок!”, – написав тоді в соцмережі М.Бородін, попередивши представників “Метінвесту” про те, що в Маріуполі можуть повторитися масові акції протесту за прикладом 2012 року.

Після цього керівництво “Азовсталі” “Метінвесту” розповсюдило прес-реліз про те, що нібито конвертер №2 був зупинений на короткостроковий ремонт. Однак, за даними екологів, це не відповідало дійсності: конвертер на ремонт не зупиняли.

Раніше М.Бородін запропонував знижувати виробництво на метпідприємствах групи “Метінвест” – ММК ім.Ілліча та “Азовсталі” – при несприятливих метеорологічних умовах з метою поліпшення екологічної ситуації в місті. При цьому екологи виступають за посилення штрафів за нанесення шкоди екології.

“Метінвест” є вертикально-інтегрованою групою з видобувних і металургійних підприємств. Підприємства групи знаходяться, в основному, в Донецькій, Луганській, Запорізькій і Дніпропетровській областях.

Консолідований чистий прибуток Metinvest B.V. за підсумками 2017 року зріс у 5,2 рази – до $ 617 млн грн з $ 118 млн у 2016 році.

Основними акціонерами “Метінвесту” є група “СКМ” (71,24%) і “Смарт-холдинг” (23,76%), які спільно керують компанією.

ТОВ “Метінвест Холдинг” – керуюча компанія групи “Метінвест”

, , ,