Мода на пластик: хто носитиме одяг зі сміття

14 Травня, 2018

Мода на пластик: хто носитиме одяг зі сміття

Виготовленням одягу з перероблених відходів займається все більше знаменитих брендів.

Компанія Gant випустила сорочки, які на 10% складаються з пластикових відходів. Як саме їх виготовляють – дивіться на Mind.

Партнером Gant стали іспанська компанія Seaqual, а також 1500 рибалок узбережжя Середземного моря. Щоденно вони збирали сміття, спіймане у рибальські сіті, і звозили його на берег.

Згодом зібрані пляшки та інші пластикові відходи фахівці компанії Seaqual переробляли на поліестер. Його нитки, переплетені з пряжею, створювали нову тканину, яку використовували для подальшого виготовлення одягу. Сорочки з такої тканини входять у колекцію Gant і коштують від $170 до $195.

Виготовленням одягу з переробленого пластику займається безліч світових брендів, таких як Levi’s, Marks&Spencer, Max Mara, H&M, Nike. З 2017 року Adidas випускає кросівки, повністю виготовлені з океанічного сміття. Їхня кількість уже перевищила 1 млн проданих пар.

При цьому дефіциту сировини найближчими роками не передбачається. Адже за даними експертів, у світовий океан щороку потрапляє близько 8 млн тонн пластикового сміття.

Зазначимо, нещодавно вчені університету Портсмута й Національної лабораторії відновлюваної енергії Міністерства енергетики США під час вивчення структури ферменту PETasa несподівано підвищили його ефективність на 20%.

Фермент PETasa розщеплює поліетилентерефталат – твердий ПЕТ-пластик, що широко використовується для виготовлення упаковки. Це один з видів полімерних пластиків, який перероблять за допомогою біотехнологій.

Раніше вважалось, що бактерії не розкладають і не переробляють поліетилен, оскільки він відсутній у природі. Зараз ученим відомі бактерії Nocardia asteroides і грибки Penicillium simplicissimum, які переробляють поліетилен, і навіть складніші організми: личинки воскової і індійської молі успішно утилізують його. А борошняні черв’яки можуть перетравлювати полістирол.

,