На Вінниччині планують створити еко-індустріальний парк

27 Квітня, 2018
Posted in Новини
27 Квітня, 2018 admin

На Вінниччині планують створити еко-індустріальний парк

Ладижині можуть створити еко-індустріальний парк, щоб допомогти місцевим підприємствам вирішити екологічну проблему, що пов’язана із забрудненням навколишнього середовища від промисловості. Принаймні таку можливість обговорювали чиновники Вінницької обласної державної адміністрації із представниками місії ЮНІДО в Україні.

На зустрічі, яка відбулась у Вінниці вчора, 26 квітня, обговорили можливості створення еко-індустріального парку в Ладижинській промисловій зоні в рамках проекту «Підвищення енергоефективності та стимулювання використання відновлюваної енергії в агро-харчових та інших малих та середніх підприємствах України». Цей проект впроваджується Агенством ООН з питань промислового розвитку (ЮНІДО) за підтримки Глобального Екологічного Фонду (ГЕФ), повідомляє прес-служба Вінницької ОДА.

Основна мета такого проекту полягає в розвитку ринкових умов для підвищення енергоефективності та розширення використання технологій відновлюваних джерел енергії для заміни палива в енергоємних виробничих малих і середніх підприємствах України. Це сприятиме підвищенню їхньої конкурентоспроможності при забезпеченні комплексного підходу до зниження викидів вуглекислого газу та покращення стану довкілля.

До речі, перший заступник голови ОДА Андрій Гижко зазначив, що Вінницька область вже не перший рік співпрацює з проектом ЮНІДО та має багато питань, пов’язаних з екологією.

– У Вінницькій області немає металургійних комбінатів та розвиненої хімічної промисловості. Однак, за офіційною статистикою, ми перебуваємо на одному з перших місць по забрудненості навколишнього середовища. Це пов’язано з діяльністю підприємства «Ладижинська теплоелектростанція», – зазначив чиновник. – Дане підприємство працює на вугіллі, а тому постійно виникають питання викидів, які утворюються під час його спалення. Ми працюємо з власниками даної ТЕС другий рік поспіль в напрямку заміни фільтрів. Оскільки в структурі обласного бюджету ми маємо обласний екологічний фонд, то даний проект по заміні фільтрів був реалізований спільно облдержадміністрацією, Ладижинською міською радою та теплоелектростанцією.

Минулого року було виконано реконструкцію електричного фільтру загальною вартістю 80 мільйонів гривень, з яких 20 мільйонів надали за рахунок обласного бюджету. Цього року ТЕС було подано заявку на другу чергу реконструкції фільтрів, вартість якої сягає 56 мільйонів. Цю заявку в обласній адміністрації планують розглянути через 10 днів, але вже прогнозують, що зможуть знайти в обласному бюджеті близько 10 мільйонів.

З діяльністю проекту ЮНІДО на Вінниччині пов’язано дуже багато наукових та фахових рекомендацій для підприємств області, серед яких виробники хлібобулочних виробів, молочної та цукрової продукції, оскільки 70% промисловості Вінниччини складає саме харчова промисловість.

–  В Ладижині реалізується один з найбільших проектів в Європі – введення в дію біогазового комплексу для виробництва електроенергії потужністю 20 МВт на базі птахокомплексу «Вінницький бройлер» ПрАТ «Зернопродукт МХП» ТОВ «Вінницька птахофабрика», – додав Андрій Гижко. – Підприємство, що працевлаштовує на сьогодні 4500 людей та виробляє 2800 тонн м’яса на добу є закритим комплексом виробництва курятини. І, звичайно ж, тут виникають питання з переробкою відходів виробництва. Тому власники активно працюють над тим, щоб ці відходи переробляти на газ. Обласна влада зацікавлена в створенні екологічного осередку в Ладижині, у використанні кращих світових практик, щоб зробити підприємства екологічно дружніми.

У свою чергу ,технічний радник з питань ресурсоефективного та чистого виробництва Цезарь Барахон розповів про концепцію еко-індустріальних парків, яка дає можливість пов’язати розширення виробництва та створення нових робочих місць з мінімізацією впливу промисловості на навколишнє середовище.  Модель еко-індустріального парку є елементом циркулярної економіки, коли відходи одного виробництва є сировиною для виробництва іншого супутного продукту.

– Нашою основною місією сьогодні є вивчення можливостей для впровадження проекту в Україні. Агенство ООН з питань промислового розвитку (а саме ЮНІДО) працює з 1965 року та має широкий досвід: від Китаю до Латинської Америки. Ми хочемо допомогти українським підприємствам вирішити екологічну проблему, яка пов’язана із забрудненням навколишнього середовища від промисловості. Нещодавно ми звернулись до Світового банку з пропозицією перетворювати індустріальні парки на еко-індустріальні парки. Завдяки цьому була розроблена методологія з питань трансформування існуючих промислових зон в екозони. Зараз ЮНІДО зацікавлене в питанні застосування подібних технологій. Ми знаємо про ваші екологічні проблеми та на разі перебуваємо на фазі детального вивчення та пошуку найкращого місця для створення такого парку. Ми звичайно ж враховуємо думку громади та органів влади.

Аби на власні очі поглянути на підприємства та поспілкуватися із представниками цих виробництв, після завершення зустрічі представники місії ЮНІДО відвідали Ладижин. Між іншим, під час зустрічі сторони також обговорили можливість створення еко-індустріального парку на території Вінниці.