Спеціалісти визначили, які продукти є найбільш радіаційно забрудненими через 32 роки після Чорнобильської катастрофи

24 Квітня, 2018
Posted in Новини
24 Квітня, 2018 admin

Спеціалісти визначили, які продукти є найбільш радіаційно забрудненими через 32 роки після Чорнобильської катастрофи

32 роки з дня аварії на Чорнобильській АЕС. Чи покращилась ситуація забрудненості радіоцезієм-137 продуктів харчування на постраждалих територіях? Інформація від Житомирського лабораторного центру МОЗ Украни.
За цей час значно зменшились рівні радіоактивного забруднення сільськогосподарських угідь та лісів, а відповідно і радіоактивність харчової сировини та продуктів місцевого виробництва. Незважаючи на віддаленість в часі та постійне зниження питомої ваги перевищень вмісту радіонуклідів в харчових продуктах, адекватна настороженість населення відносно вживання продукції місцевого виробництва, особливо молока, м’яса диких тварин, дикорослих ягід, грибів та лікарської сировини повинна зберігатися.
Протягом першого кварталу 2018 року працівниками підрозділів обласного лабораторного центру в районах, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, було досліджено 438 проб харчових продуктів на вміст радіоцезію-137. Перевищення допустимих рівнів вмісту радіоцезію встановлено в 15 пробах, що становить 3,4%.
Найменування продуктів 1999р. 2004р. 1 квартал 2018р.

 

кількість досліджених проб / % перевищень

Всього 24647/7,5 18860/6,2 438/3,4
М’ясо 2339/4,8 1699/5,8 25/12,0
Молоко 7314/16,2 5187/10,8 56/1,8
Гриби 625/66,6 672/58,2 37/29,7
Ягоди 285/34,0 342/25,4 15/-
Лікарська сировина 361/7,5 5/-
Хліб та хлібопродукти 1666/- 1042/- 45/-
Риба 760/1,3 478/1,5 15/-
Овочі 8371/0,13 6530/- 178/-
Аналізуючи дані досліджень, можна зробити висновки, що найбільш забрудненими продуктами залишаються дикорослі гриби. Відсоток перевищення в області по грибах становить 29,7%: в Кростенському районі – 70,0%, в Малинському районі – 20% , в Овруцькому районі – 6,7%. М’ясо з перевищенням ДГН 6.6.1.1-130-2006 зареєстровано в 12,0% досліджених проб (із 25 проб) за рахунок м’яса дичини. По Малинському району перевищення становить 18,2%, по Народицькому району -33,3%. Перевищення по молоку зареєстровані в 1,8% досліджених проб (із 56 проб) по області, та зареєстровані лише в Олевському районі, із 22 досліджених проб перевищення виявлені в одній пробі, що становить 4,6%. В досліджених пробах ягід та лікарської сировини за перший квартал 2018 р. перевищень ДГН 6.6.1.1-130-2006 не зареєстровано. А тому перед вживанням не забудьте перевірити зібрані дари лісу, а також вирощені в підсобних господарствах овочі та фрукти на вміст цезію-137 в лабораторіях ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України», які є в кожному райцентрі та впевнитись, що ця продукція не нанесе шкоди вашому здоров’ю.