Радіація в Азовському морі. Росія приховує стан шахти Юнком після ядерного вибуху

19 Квітня, 2018
19 Квітня, 2018 admin

Радіація в Азовському морі. Росія приховує стан шахти Юнком після ядерного вибуху

Затоплення шахти Юнком у Донецькій області, яку закрили як неперспективну ще у 2002 році, загрожує радіаційним забрудненням Азовскього моря, пише ICTV.

Про це повідомив у Facebook заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

Він розповів, що відбулася нарада щодо ймовірних загроз від затоплення шахти Юнком, про яке оголосила так звана “ДНР”.

– 16 вересня 1979 року, з метою зниження напружень в гірничих масивах, проведено підземний ядерний вибух (об’єкт Кліваж) на глибині 903 метри…За офіційними даними, у період 1979-2000 рр. рівень радіоактивності в породах та шахтних водах перебував на фоновому рівні. (За неофіційними даними, рівень радіоактивності шахтних вод перевищував фоновий рівень вдвічі, але, виходячи з політичних міркувань, цю інформацію вирішено було не виносити на загал), – написав він.

За його словами, організацією вибуху та моніторингом наслідків займались російські фахівці, всі архівні документи зберігаються в Росії, яка не відповідає на листи.

Саме тому достовірної інформації про ситуацію з радіаційною безпекою на об’єкті на даний момент не володіє ніхто, а влада “ДНР” не дають згоди на обстеження шахти міжнародними експертами.

– Висока ймовірність того, що після підняття рівня шахтних вод відбудеться забруднення річки Булавін, а в подальшому і Азовського моря, – сказав Тука.

Він також наголосив, що є небезпека масових підтоплень на окупованій території Донецької області з можливими негативними наслідками для територій, підконтрольних Україні.