Рада схвалила мораторій на рубку лісу на схилах Карпат

3 Квітня, 2018
3 Квітня, 2018 admin

Рада схвалила мораторій на рубку лісу на схилах Карпат

Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону “Про внесення змін до деяких законів (щодо введення заборони на суцільну вирубку ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону)”.
За прийняття відповідного законопроекту №6749 за основу проголосували 259 народних депутатів.

Як наголошується в пояснювальній записці до документа, в 2000 році був введений мораторій на 10 років на проведення суцільних рубок в ялицево-букових лісах на крутих схилах у Карпатському регіоні.
Однак у 2011 році цей мораторій перестав діяти.

Законопроект вносить зміни до статей 21 і 26 закону “Про природно-заповідний фонд”, а саме забороняє проведення рубок головного користування в національних природних парках, заказниках.

Також законопроект вносить зміни в закон “Про мораторій на проведення суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону” щодо продовження дії заборони на проведення суцільних рубок ялицево-букових лісів на крутих схилах Карпатського регіону.
Таким чином, як зазначають автори законопроекту, стане можливим проводити тільки вибіркові рубки для оздоровлення ялицево-букових лісів на крутих схилах в лісах Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської та Чернівецької областей.
Нагадаємо, у більшості випадків за незаконну вирубку лісу українські суди призначають мінімальне покарання у вигляді штрафу 5,1 тисячі гривень.

https://www.epravda.com.ua/news/2018/04/3/635660/