Екологи заявляють про незаконні військові випробування та обстріли у Чорноморському біосферному заповіднику (фото)

27 Грудня, 2017
Posted in Новини
27 Грудня, 2017 admin

Екологи заявляють про незаконні військові випробування та обстріли у Чорноморському біосферному заповіднику (фото)

Заїзди військової техніки та вибухи крупнокаліберних ракет на цій території неприпустимі, наголошують екологи / фото facebook.com/yuri.biriukov

Екологи занепокоєні обстрілами території Чорноморського біосферного заповідника, які відбуваються під час проведення військових випробувань.

«Всупереч стандартам НАТО, відбувся черговий обстріл території Чорноморського біосферного заповідника, що знаходиться під охороною ЮНЕСКО. Цього разу випробовували нову ракету для системи залпового вогню”, – зазначають екологи з посиланням на інформацію, оприлюднену у Facebook на сторінці радника президента України Юрія Бірюкова.

Природоохоронці заявляють, що територія, на якій відбувся вибух – це урочище «Білі Кучугури» на Тендрівській косі.

Згідно з повідомленням Бірюкова, наступні навчання також відбудуться тут у березні 2018 року.

Екологи наголошують, що останні 90 років вказані території – це заповідна зона Чорноморського біосферного заповідника, територія з найбільш суворим охоронним режимом, який існує в природоохоронному законодавстві. У 1984 саме цей заповідник першим з усіх в СРСР був взятий під охорону ЮНЕСКО. «Заїзди військової техніки та вибухи крупнокаліберних ракет на цій території неприпустимі. Охоронний режим заповідної зони виключає навіть причалювати до її берегів та знаходитись фізичним особам (крім працівників заповідника)», – наголошується в повідомленні.

Крім того, зазначають екологи, вся територія Тендрівської затоки, що оточує косу, входить до переліку водно-болотних угідь міжнародного значення і саме сюди на зимівлю прилітають сотні тисяч водоплавних птахів з усієї Європи. Зокрема, Тендрівська затока є місцем зимівлі двох глобально уразливих видів – черні білоокої (Aythya nyroca) та казарки червоноволої (Rufibrenta ruficollis). Названі види занесені до Червоної книги України саме з метою їх охорони на зазначених зимувальних скупченнях. Загальна чисельність популяції всіх птахів на зимівлі становить 450-700 тис. особин, що належать до 45 видів.

«Саме тут військові проводили аналогічні незаконні навчання навесні цього року. Один з найбільш тривожних моментів те, що навчання відбулися з дозволу дирекції заповідника… Територія заповідної зони знаходиться в постійному користуванні адміністрації заповідника, і тому жодного полігону тут бути не може. Екологи БФ «Екологія-Право-Людина» наголошують, що вказані дії є умисним пошкодженням природно-заповідного фонду, а отже, кваліфікуються як порушення, відповідальність за яке передбачена статтею 252 Кримінального Кодексу України», – йдеться в повідомленні.

Джерело: https://ecology.unian.ua