У Маріуполі екологи пропонують знижувати виробництво на меткомбінатах “Метінвесту” за несприятливих метеоумов

26 Грудня, 2017
Posted in Новини
26 Грудня, 2017 admin

У Маріуполі екологи пропонують знижувати виробництво на меткомбінатах “Метінвесту” за несприятливих метеоумов

У Маріуполі екологи пропонують знижувати виробництво на меткомбінатах “Метінвесту” за несприятливих метеоумов
Голова комісії Маріупольської міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров’я та екології Максим Бородін пропонує знижувати виробництво на металургійних підприємствах групи “Метінвест” – ММК ім. Ілліча і “Азовсталі” – за несприятливих метеорологічних умов із метою поліпшення екологічної ситуації в місті.

“Ми не бачимо достатніх зусиль підприємств із зниження виробництва в момент погіршення погодних умов (НМУ). Логіка ж проста і вона навіть прописана документально: якщо погіршуються погодні умови, які не дають викидам нормально розсіюватися, підприємства повинні зменшувати виробничий цикл! А що натомість? замість цього на ККЦ (киснево-конвертерний цех – ІФ) МК “Азовсталі” з 30 плавок на добу ми отримуємо 45. “Тому що є замовлення”. І начхати на погодні умови, коли весь Лівобережний район задихається, а астматики обривають телефон швидкої допомоги”, – зазначає голова комісії міськради у своїй публікації на місцевому сайті 0629.com.ua в понеділок.

Депутат побоюється, що в наступному році ситуація погіршиться з огляду на плани підвищення виробництва.

“Що можна говорити про наступний рік, коли нам з вами прямо говорять про заплановане збільшення обсягу виробництва на 2018 р на обох комбінатах? І навіть вже в міський бюджет заклали прибутки від цього приросту. Адже до цього часу ніяких серйозних екологічних модернізацій закінчено не буде, і відповідно, ми отримаємо ще більше шкідливих викидів від обох заводів!” – констатує голова комісії.

При цьому депутат розкритикував екологічну ситуацію на виробництві на Маріупольському меткомбінаті (ММК) ім. Ілліча, зокрема доменного виробництва, особливо – в моменти зливу чавуну. Еколог оцінив як архаїчний наявний спосіб боротьби з викидами металевого пилу у вигляді пригнічення азотом бурого диму – його в розвинених країнах немає.

“Там використовують ливарні двори з повним укриттям і газоочистки. У нас же на ММК ім. Ілліча викиди у вигляді пилу не збираються і фільтруються, а пригнічуються азотом! Говорити про достатню ефективність таких заходів не доводиться. Інакше ми б не бачили бурих хмар над доменним виробництвом і сусідні житлові будинки втратили б буре забарвлення”, – підкреслює М. Бородін.

Голова комісії при цьому нагадав, що жителі міста 11 грудня поточного року спостерігали над доменним цехом потужні викиди диму, зазначивши, що представник “Метінвесту” Олександр Філоненко визнав провину підприємства в тому, що трапилося. Разом з тим, еколог вимагає накладення значного штрафу за забруднення навколишнього середовища, звинувативши в прихильності до порушників екозаконодавства керівника департаменту з питань екології, енергоменеджменту, охорони праці та цивільної безпеки Маріупольської міськради Ваагна Мнацаканяна.

М. Бородін констатує, що заяви про складне матеріальне становище компанії і, відповідно, неможливість проводити модернізацію виглядають дивно, коли прибуток акціонерів зростає. При цьому еколог підкреслює, що на європейських заводах групи менеджмент не може собі дозволити з року в рік переносити заходи щодо модернізації та при цьому продовжувати працювати з викидами в атмосферу і воду.

“Там все просто – або тобі зупиняють виробництво, або ти платиш неймовірні штрафи за викиди до моменту модернізації, і це дуже стимулює прискоритися”, – говорить еколог, додаючи, що на “Азовсталі” протягом 5 років дії попереднього дозволу на викиди для конвертерного виробництва не було зроблено навіть проекту щодо зниження викидів. “Місцеві інституції не змогли нам запропонувати рішення, а зарубіжні роблять дорого”, – так прозвучало пояснення.

“Може, залучення іноземних фірм не здавалося б таким дорогим, якби в кінці 2016 року Мінприроди не видало нові дозволи МК “Азовсталь” і за кожен день роботи ККЦ завод платив би близько 1 млн грн штрафів? Боюся здатися песимістом, але є велика ймовірність, що і в кінці вже чинних дозволів на викиди “Азовсталі” ми знову почуємо про чергові “об’єктивні” причини відсутності модернізації ККЦ”, – прогнозує експерт.

На своїй сторінці в Facebook М. Бородін уточнює, що екологи, більшість маріупольських активістів, виступають за нормальний діалог і конструктивний підхід у питаннях екології, а не за закриття підприємств: “Але за умови, що з нами не грають міченими картами. “У будь-якому випадку ми і далі будемо робити все можливе для контролю за екологією і створення розумного тиску на забруднювачів, і це довга і системна робота. Поставили камери, збираємо гроші на газоаналізатори. І це лише початок шляху. Головне – не бути байдужими й не просто спостерігати за всім осторонь”, – резюмує голова депутатської комісії Маріупольської міськради.

Як повідомлялося, Маріупольська пересувна лабораторія “Атмосфера” у вересні поточного року провела дослідження стану повітря в Маріуполі за 9 інгредієнтами, які показали перевищення гранично допустимих концентрацій (ГДК) сірководню в середньому втричі. На думку В. Мнацаканяна, для зниження забруднення атмосфери металургійним підприємствам необхідно розробляти додаткові заходи.

ММК ім. Ілліча і “Азовсталь” входять до групи “Метінвест”.

Джерело: http://ua.interfax.com.ua