Екоподаток в Україні — найнижчий у світі

30 Жовтня, 2017
Posted in Новини
30 Жовтня, 2017 admin

Екоподаток в Україні — найнижчий у світі

Необхідно істотно підвищити ставки екологічного податку. Про це заявив міністр екології і природних ресурсів Остап Семерак. Якщо, приміром, у різних країнах податок на викиди вуглекислого газу вищий від євро за тонну, то в нашій державі він становить усього-на-всього 37 коп./т, зазначив він. За його словами, найнижчі ставки екоподатку наразі в Мексиці та Польщі — по євро за тонну, але й вони, по суті, майже в стократ вищі від цього показника в Україні. А тим часом, наприклад, у Швеції податок на викиди в атмосферу сягає 118 євро за тонну, у Фінляндії — 54-58, в Норвегії — від 3 до 47, в Данії — 23, у Великобританії — 22, в Ірландії — 20.

— Коли я почав про це казати, то відразу проти виступили металурги й «незалежні» нардепи, — наголосив О. Семерак. — Мовляв, що ви робите? «Якщо ставка екоподатку буде на рівні Польщі, то ціна за тонну металу зросте на п’ять доларів, а це зробить нас неконкурентними на світових ринках, впаде економіка й т. п.», — заявляють вони. Перепрошую: вони продають метал за світовими цінами, а екоподаток платимуть по 37 копійок за тонну! Це хіба не абсурд?

Тим часом я щодня отримую сотні скарг на забруднені повітря, воду, ррунти. Їх же забруднюють не космічні прибульці. Наприклад, лідерами зі скидання у водні артерії, за викидами в повітря, з нагромадження промислових відходів є цілком реальні підприємства з багатолітньою історією, відомими назвами і знаними власниками.

До речі, цього року ми вперше оприлюднили топ-100 забруднювачів довкілля. Жоден телеканал не показав цей рейтинг. Тому що власники тих підприємств і телеканалів — одні й ті самі люди. Та це, звісно, не означає, що потрібно скласти руки і змиритися з ситуацією.

Джерело: http://www.galychyna.if.ua